Guvernul palestinian condus de Hamas a decis sa-si retraga aproape integral fortele de militie de pe strazi. Desfasurarea lor - in urma cu cateva zile - a fost aspru criticata de opozitia formata din fostul partid de guvernamant Fatah.

Militiile Hamas si presupusi suporteri ai Fatah au avut ciocniri violente in ultimele zile pe strazile din Gaza.
Vreme de mai multe zile luptatori Hamas inarmati pana in dinti au patrulat pretutindeni in Fasia Gaza. Imbracati in haine militare de camuflaj puteau fi vazuti la principalele intersectii de drumuri si pe strazile localitatilor palestiniene.

Acum insa au disparut. Au fost retrasi in zori fiind inlocuiti de fortele obisnuite de politie.
Aceasta miscare vine dupa mai multe zile de ciocniri intre noile forte de militie ale Hamas si elemente ale fortelor traditionale de securitate care sunt loiale Partidului Fatah.

Un pas inapoi in fata Presedintelui Abbas

Guvernul Hamas a anuntat ca retragerea este menita sa aplaneze tensiunile. Dar militiile Hamas nu au fost desfiintate. Guvernul sustine ca misiunea lor este sa mentina ordinea si ca vor continua sa fie folosite in acest scop ori de cate opri va fi nevoie, devenind parte a fortelor de politie.

Retragerea are loc pe fundalul inceperii a doua zile de negocieri intre toate factiunile palestiniene. Joi Presedintele Mahmud Abbas a dat un ultimatum guvernului condus de Hamas.

I-a oferit 10 zile in care sa recunoasca dreptul la existenta al statului Israel, dupa care - daca nu se va intampla acest lucru - ar urma sa fie convocat un referendum in care palestinienii sa-si spuna cuvantul.

Recunoasterea statului Israel este parte a unui cadru mai larg de negocieri formulat in cadrul unei propuneri facute de prizonierii Fatah si Hamas din inchisorile palestiniene. Acesta are scopul de a pune capat crizei actuale si de a deschide posibilitatea formarii unui guvern palestinian de unitate nationala.

Astfel s-ar putea rezolva cele doua mari probleme cu care se confrunta palestinienii: lupta de putere dintre cele doua factiuni principale si necesitatea de a comunica cu vecinii israelieni si de a relua negocierile de pace.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.