Guvernul ucrainean si-a dat ieri oficial demisia, dar va ramine in functie pina la formarea noii coalitii, in termen de 15 zile.

"Am onoarea sa anunt, in fata Radei Supreme, demisia guvernului", a declarat ieri la sesiunea inaugurala a parlamentului ucrainean premierul in exercitiu, Iuri Ehanurov. El va ramine insa in functie pina la formarea noii coalitii, cu toate ca in luna ianuarie parlamentul a votat o motiune de cenzura, in baza careia guvernul ar fi trebuit demis. Ehanurov si-ar permanentiza interimatul si in noua coalitie de guvernare, cu toate ca rezultatul alegerilor din aprilie indreptateste partidul fostului premier Iulia Timosenko sa propuna seful de guvern. Dar presedintele Viktor Iuscenko nu este de acord cu revenirea Iuliei Timosenko drept premier, dupa ce a demis-o din aceasta functie in septembrie 2005.

Amenintari cu comunistii

Iulia Timosenko a renuntat miercuri la pretentia de a fi premier, la o zi dupa ce premierul Ehanurov a sugerat ca ar prefera o mare coalitie impreuna cu fostii comunisti. Intr-o comisie parlamentara preliminara, partidul prezidential Ucraina Noastra a votat la fel cu partidul ex-comunist de opozitie condus de fostul contracandidat al lui Iuscenko, Ianukovici. Semnalul a fost clar adresat Iuliei Timosenko, premierul sugerind ca formatiunea de opozitie ar fi de preferat in interiorul coalitiei decit in afara ei: "Va fi foarte greu de lucrat in noul parlament in situatia cind cei 186 de deputati ai Partidului Regiunilor vor vota intotdeauna impotriva".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.