Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a declarat ingrijorata de incidenta deceselor din cauza infectarii cu virusul H5N1 al gripei aviare in cadrul unei familii din nordul insulei indoneziene Sumatra.

Reprezentantii organizatiei au declarat la BBC ca nu exista nici un focar cunoscut de gripa aviara in regiune si - de aceea - se crede ca boala s-ar fi putut transmite de la om la om. Daca se confirma aceasta banuiala, atunci ar fi primul caz de transmitere a virusului gripei aviare intre oameni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a trimis experti in insula Sumatra cu misiunea de a afla cum s-au infectat victimele cu tulpina letala a virusului gripei aviare si - mai ales - de ce toate persoanele decedate provin din aceeasi familie.
Primele observatii arata ca nu au avut loc mutatii ale virusului H5N1.

Esantioanele prelevate de la victime arata ca au fost infectate cu aceeasi tulpina a virusului care a fost depistata si in alte parti ale insulei.

Dar expertii continua sa fie intrigati de faptul ca s-au inregistrat sase decese intr-un spatiu geografic foarte redus, in care nu exista nici un focar cunoscut de gripa aviara.

In plus, toate victimele provin din cadrul unei singure familii. O posibila explicatie ar fi faptul ca virusul s-a transmis de la om la om.

Oamenii de stiinta se tem in primul rand ca la un moment dat virusul ar putea suferii mutatii care ar putea face mult mai usoara transmiterea sa intre oameni.
Si mai grav ar fi ca tulpina virusului gripei aviare sa se amestece cu o tulpina a gripei umane si sa se creeze un nou virus, mult mai rezistent care ar putea declansa o pandemie umana.

Deocamdata expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii incearca sa afle cum s-a infectat familia respectiva si de ce au murit sase dintre membrii ei, iar primele observatii par sa excluda - deocamdata - mutatii ale virusului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.