Bruce Jackson vede o extindere a valului portocaliu

Evacuarea patrimoniului militar si a munitiilor apartinand trupelor ruse din Transnistria a fost sistata "pana la noi ordine", a declarat seful Directiei generale a comunicatiilor militare din cadrul Ministerului rus al Apararii, generalul Gheorghi Sokolov, informeaza Rompres. Generalul Sokolov a precizat ca evacuarea este intrerupta pentru o perioada de peste sase luni, indicand ca motivele nu depind de partea rusa. "Daca va fi dat ordinul respectiv, suntem gata sa reluam evacuarea imediat", a declarat generalul Sokolov, fara a face alte precizari.

Generalul rus sustine ca pana la mijlocul anului 2004, din Transnistria a fost evacuat peste 50% din patrimoniul militar si din munitiile ruse. Generalul rus a mai indicat ca, pentru evacuarea completa a munitiilor si a patrimoniului rusesc, sunt necesare 45 de garnituri de tren, formate din cate 20 de vagoane fiecare. In legatura cu aceasta problema, seful delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Konstantin Kosacev, presedinte al Comitetului pentru probleme internationale din cadrul Dumei de Stat, declara, miercuri, la Strasbourg, ca transportarea armamentului si a munitiilor spre Rusia este riscanta, din cauza vechimii lor. Kosacev a mai declarat ca Rusia nu-si va retrage trupele din regiunea transnistreana, deoarece acestea "au in paza depozite cu armament si munitii, care sub aspect tehnic nu pot fi transportate".

Presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, a declarat insa ca accederea la putere in Ucraina a pro-occidentalului Viktor Iuscenko si angajamentul strategic pentru regiunea Marii Negre al presedintelui Romaniei Traian Basescu vor fi o motivatie foarte serioasa pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, informeaza Rador. Jackson crede ca o buna cooperare intre Europa si SUA ar putea duce la rezolvarea problemei transnistrene si la consolidarea democratiei pe malul estic al Prutului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.