Franta sprijina total Romania la UE in 2007

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut, joi seara, in Polonia, o intalnire neprevazuta: cu presedintele Frantei, Jacques Chirac. Renumita diplomatie franceza a reusit astfel sa se interpuna finut in planurile de intalniri la nivel inalt ale "axei" anglo-americano-romana. Luni, presedintele roman avea prevazuta prima reuniune cu un sustinator occidental al noii Romanii, premierul britanic, Tony Blair. Acum, dupa Jacques Chirac, va fi a doua. Potrivit surselor noastre din apropierea presedintelui, Chirac a intrebat direct - in timpul manifestarilor consacrate celebrarii a 60 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagarul Auschwitz-Birkenau -, cum poate sa se intalneasca cu Basescu, noul conducator al Romaniei. In scurt timp ce doi au fost prezentati, Chirac venind in intampinarea lui Basescu, cu felicitari, imbratisari si chiar si pupaturi. Presedintele Frantei l-a asigurat pe omologul sau de sprijinul total al tarii sale pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, ne-a confimat si Traian Basescu.

Basescu, intre Chirac si Bush la summitul NATO

Urmatoarea intalnire dintre cei doi sefi de stat va avea loc, la Bruxelles, la sfarsitul lunii februarie, si ar putea avea o durata semnificativa, de circa 30 de minute, au precizat surse diplomatice romane. Pe 22 februarie, la Bruxelles, se va desfasura una din cele mai importante reuniuni ale apararii euro-atlantice din acest an: Consiliului Aliantei Nord-Atlantice, la care va fi prezent si presedintele Statelor Unite, George Bush, care, de altfel, va avea o intalnire tete-a-tete cu Jacques Chirac. Presedintele de la Casa Alba urmeaza a doua zi sa se vada cu seful de la Kremlin, Vladimir Putin, la summitul SUA-Rusia de la Bratislava. Cine stie, poate, intre Chirac si Putin, Bush isi va exprima dorinta de a-l vedea si pe Basescu.

Pana atunci, Traian Basescu se pregateste sa plece luni in Marea Britanie, intr-o vizita pe care a calificat-o drept un "proiect de politica externa important" care cuprinde si analizarea stabilitati si securitatii bazinului Marii Negre. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu ne-a informat ca programul va include intalniri cu premierul Tony Blair, cu reprezentantii Comisiei de politica externa din Parlamentul britanic, cu lordul primar al Londrei si, dupa stiinta sa, cu Printul Charles.

Iliescu, Nastase si PSD au facut "gigantice deservicii" Romaniei

Basescu a avut o serie scurta de discutii si cu toti liderii grupurilor din Parlamentul European: popular, liberal, socialist si ecologist. In urma acestora, presedintele Basescu a tinut sa declare la intoarcere, la Bucuresti, ca PSD si administratia Iliescu-Nastase au facut, la nivel international, "gigantice deservicii Romaniei, ducand o politica de discreditare a fostei opozitii, care, iata, acum este la guvernare". Basescu a explicat destul de raspicat ca, dimpotriva, actuala conducere a tarii nu se va plange de "monstruoasa mosternire a guvernarii trecute", asumandu-si cu demnitate angajamentele facute in numele Romaniei. Basescu le-a solicitat liderilor grupurilor parlamentare din legislativul european sa-i organizeze o intalnire cu parlamentarii europeni, in special cu cei care nu au incredere in tara noastra, pentru a le explica situatia reala din Romania, ne-au mai spus surse prezidentiale.

Germania in actiune

In Polonia, seful statului roman s-a intalnit, de asemenea, cu omologii sai din Israel, Croatia, Austria si Germania. Presedintele statului Israel, Moshe Katsav l-a invitat pe Traian Basescu la Tel Aviv si Ierusalim. Presedintele Croatiei a vrut cu interes sa stabileasca o vizita la Bucuresti sau la Zagreb. In discutia avuta cu presedintele Austriei, Heinz Fischer, Traian Basescu i-a spus ca nu este de acord cu realizarea unei inchisori cu finantare austriaca in Romania. Insa, politicos, seful statului roman si-a asigurat omologul ca va studia problema si va raspunde oficial cererii austriece in 30 de zile. Si presedintele Germaniei Horst Kohler "a lasat sa se inteleaga sprijinul ferm al Germaniei pentru procesele de integrare carora Romania le face fata in aceasta perioada", a declarat Traian Basescu, anuntand si o preconizata vizita in Germania. Surse diplomatice au declarat ca seful statului roman ar putea avea, in Germania, o intalnire cu cancelarul german si cu alti membri ai Cabinetului, precum si o alocutiune in Budestag. Diplomatia "axei" franco-britanice se suprapune prin mijloace specifice celei anglo-americane.

"Ne vedem la Londra!", a punctat Basescu, cu aceeasi energie caracteristica, dupa aterizarea pe aeroportul Henri Coanda, in jurul orelor doua ale diminetii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.