Ajungerea la putere a lui Victor Iuscenko in Ucraina si a lui Traian Basescu in Romania ar putea fi un impuls pentru integrarea europeana a Republicii Moldova

Aprecierea ii apartine presedintelui Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, citat de Radio Europa Libera. Potrivit lui Jackson, factorii care ar putea influenta destinul european al Moldovei sunt "energia produsa de ajungerea la putere a lui Iuscenko si angajamentul strategic pentru regiunea Marii Negre a lui Basescu". In opinia sa, aceste evolutii sunt pozitive, pentru ca "ambii jucatori regionali vor fi de folos in solutionarea problemei transnistrene si vor ajuta la depasirea atitudinii obstructioniste a Rusiei". In conditiile in care, spune Jackson, toate tarile din regiune implementeaza reformele si isi rezolva disputele care puteau sta in calea lor spre Europa, trebuie sa vina si randul Republicii Moldova. "Aici mai exista tratamente neavenite fata de presa, exista coruptie in cadrul Guvernului, partidele de opozitie mai sunt hartuite, deci, mai exista caracteristici importante ale unei guvernari autocrate, care trebuie depasite. Speram ca alegerile viitoare vor constitui un impuls pentru apropierea Moldovei de institutiile europene", a remarcat demnitarul american.

PANICA LA TIRASPOL.

Victoria lui Iuscenko a agitat apele si in autoproclamata republica transnistreana. Liderul separatist Igor Smirnov are destule motive pentru a se teme, mai ales ca, daca Iuscenko va inchide frontiera ucraineana cu Transnistria, Smirnov va fi macinat din interior, din cauza degradarii economice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.