Presedintele George Bush a descris planul israelian privind redesenarea unilaterala a granitelor Israelului drept 'indraznet'.

Dupa o intrevedere cu primul ministru israelian Ehud Olmert, domnul Bush a sugerat ca ar putea sprijini acest plan daca negocierile cu palestinienii se vor dovedi sterile.

Presedintele american a precizat ca se va intalni in curand cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Pe culoarele Casei Albe se spune ca folosirea cuvantului 'indraznet' pentru descrierea planului de redesenare a granitelor Israelului este rezultatul unor intense negocieri care au precedat intalnirea dintre presedintele Bush si premierul Olmert.

'Un pas important'

George Bush a spus ca planul poate reprezenta un pas important spre obtinerea pacii.

"Aceste idei indraznete", a explicat domnul Bush, "ar putea conduce la crearea a doua state in cazul in care nu se va face nici un progres in perioada urmatoare in cadrul asa-numitei foi de parcurs".

Planul prevede retragerea majoritatii asezarilor israeliene cu exceptia unor centre importante israeliene din Cisiordania si este privit de palestinieni si de lumea araba in general drept o noua confiscare de teritorii palestiniene de catre Israel.

E posibila reluarea dialogului cu palestinienii
Reactia presedintelui Bush ar putea sugera insa ca s-a ajuns la un acord ca Washingtonul nu se va opune trasarii unilaterale a noilor granite ale Israelului, daca palestinienii vor refuza sa negocieze.

La randul sau, premierul Ehud Olmert a fost de acord sa incerce sa discute cu liderii palestinieni.
Am spus ca voi face un efort real de a negocia cu palestinienii in baza foii de parcurs care este cadrul oricaror negocieri viitoare in vederea obtinerii unei paci de durata cu palestinienii, a spus premierul israelian.
Negocierile vor avea loc nu cu guvernul Hamas care nu recunoaste dreptul la existenta al statului Israel, ci cu presedintele Mahmoud Abbas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.