Primul ministru al Israelului, Ehud Olmert, efectueaza prima sa vizita oficiala la Washington, unde se intilneste marti cu presedintele Bush.

Vizita sa coinicide cu arestarea - in Cisiordania - a unuia dintre cei mai radicali lideri ai gruparii militante Hamas, Ibrahim Hamad.

O amenintare care a avut efect

Ibrahim Hamad a fost arestat la Ramallah. Soldatii israelieni au inconjurat casa in care se afla si au amenintat ca o darama cu un buldozer.
Amenintarea a avut efect si astfel Ibrahim Hamad a fost arestat. Martorii oculari sustin ca s-au tras focuri de arme si ca dupa arestare soldatii israelieni au perchezitionat casa.

Ibrahim Hamad este cautat de opt ani de Israel care-l acuza de organizarea unei serii de atentate sinucigase care au ucis 55 de israelieni.

Hamas, care guverneaza acum teritoriile palestiniene, respecta acordul de incetare a focului de mai bine de un an.

Desi continua sa refuze sa recunoasca Israelul sau sa renunte la violente, si-a reiterat oferta de armistitiu pe termen lung daca Israelul se retrage din toate teritoriile ocupate in 1967.

Dar Israelul nu intentioneaza sa faca acest lucru si continua sa construiasca controversata bariera de securitate care trece prin teritoriile palestiniene.
Ce vrea Ehud Olmert de la Washington ?
Premierul Israelului, Ehud Olmert, cauta sprijin la Washington pentru planul sau de trasare a granitelor definitive ale Israelului prin anexarea unor parti ale Cisiordaniei.

Dar se asteapta ca Statele Unite sa-i ceara sa nu ia nici o decizie unilaterala si sa discute cel putin cu presedintele palestinian Mahmud Abbas.

Statele Unite sustin Israelul intr-o chestiune importanta: anume ca nu pot exista legaturi diplomatice cu guvernul condus de Hamas atata vreme cat acesta nu renunta la violenta si nu recunoaste Israelul si acordurile incheiate de administratiile palestiniene anterioare.

Dar, dupa cum transmit corespondentii BBC, exista o diferenta esentiala de vederi intre americani si israelieni: anume ca Israelul trebuie sa continue sa aiba legaturi cu presedintele palestinian Mahmud Abbas.

Washingtonul nu-si poate permite sa-si ia mana de pe Mahmoud Abbas pentru ca asta ar insemna recunoasterea implicita a faptului ca politica americana in Orientul Mijlociu nu duce nicaieri.
Dar Israelul a ajuns la concluzia ca Mahmud Abbas nu are vointa politica.

Este de asteptat ca aceste diferente de opinii sa ocupe un loc de frunte in discutiile de astazi de la Washington.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.