In Muntenegru s-a anuntat rezultatul final al referendumului pentru independenta, confirmand victoria taberei care doreste separarea de Serbia.

Comisia electorala respinsese anterior solicitarea partidelor pro-sarbe de a se renumara voturile.
Rezultatul final confirma ca 55,5% dintre muntenegreni au votat in favoarea independentei.

Cu alte cuvinte s-a depasit cu o jumatate de procent pragul stabilit de Uniunea Europeana.
Anuntarea rezultatului a fost amanata pana marti din cauza contestarii a 19.000 de voturi din capitala Podgorica. Intre timp aceasta disputa a fost rezolvata fara a se fi depus o plangere oficiala.

Pe de alta parte, opozitia a cerut renumararea tuturor voturilor sustinand ca ar fi avut loc varii nereguli la centrele de votare din toata tara.

Comisia electorala a respins aceasta solicitare spunand ca referendumul a fost organizat conform standardelor impuse de Uniunea Europeana. OSCE deja a anuntat ca acesta a fost corect si liber.

Felicitari

Chiar inaintea confirmarii rezultatului final al referendumului acesta parea sa fi fost recunoscut si la Bruxelles si la Belgrad.

Ministrul de externe al Uniunii Serbia-Muntenegru, Vuk Draskovic, i-a felicitat pe muntenegreni pentru independenta.

"Decizia majoritatii muntenegrenilor implica si independenta Serbiei, precum si dorinta de a pastra legaturi fratesti cu Serbia," a spus domnul Draskovic, care este sarb.

Luni, responsabilul cu politica externa a Uniunii Europene, Javier Solana, a facut apel la cele doua tabere din Muntenegru - pro si contra independenta - sa inceapa un dialog, sa recunoasca rezultatul referendumului si sa inceapa sa discute cu Serbia procesul de separare al celor doua tari.

Iar presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a declarat ca decizia muntenegrenilor de a deveni independenti trebuie respectata.
"Uniunea Europeana a impus pragul de 55% care a fost atins. Este o decizie democratica si trebuie respectata", a declarat domnul Borrell.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.