Doua avioane de lupta, apartinand Greciei si Turciei, s-au ciocnit deasupra Marii Egee.

Se crede ca avionul grecesc a fost trimis sa intercepteze aparatul turcesc. Cele doua tari au o disputa mai veche asupra spatiului aerian si se acuza reciproc de incalcarea frontierelor.

Ministerul grec al apararii a confirmat ca cele doua avioane s-au ciocnit in apropiere de insula Karpathos, la jumatatea distantei dintre Creta si Rodos.

Elicoptere si nave ale marinei grecesti au fost trimise in zona, in incercarea de a-i gasi pe piloti.
Potrivit relatarilor, unul dintre pilotii turci a fost deja recuperat de o nava comerciala.

Guvernul de la Atena crede ca accidentul s-a produs cand avionul grecesc a incercat sa impinga aparatul turc in afara spatiului aerian al tarii.

Alex Rondos, consilier al liderului opozitiei de la Atena, George Papandreu, spune ca un astfel de incident era de asteptat.

"E o tragedie de care ne era teama. Spatiul nostru aerian a fost incalcat chiar si cand atunci cand am incercat sa aratam prietenie Turciei, in chestiuni cum ar fi integrarea europeana. Sper sa putem trece de aceasta disputa prin intermediul diplomatiei", spune el.

Turcia afirma la randul sau accidentul a fost provocat de interventia aparatului grecesc asupra manevrelor desfasurate de aviatia turca in spatiul aerian international.

Ministrul turc al apararii, Vecdi Gonul, spune ca l-a sunat imediat pe omologul sau grec pentru a discuta acest incident. Cei doi demnitari si-au exprimat regretul pentru acest incident si speranta ca legaturile bilaterale nu vor fi afectate.

Relatia dintre cele doua tari de la Marea Mediterana este una tumultoasa. Grecia si Turcia au fost de mai multe ori la marginea unui razboi, cel mai recent in 1996, cand si-au disputat o mica insula. In plus, persista tensiunile mai vechi, din anii '70, de cand s-a produs separarea Ciprului.

Relatiile s-au ameliorat in ultimii sase ani, de cand Grecia sprijina deschis incercarea Turciei de a adera la Uniunea Europeana. Chestiunile nerezolvate de la frontiera raman insa o sursa permanenta de instabilitate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.