Presedintele Vladimir Voronin a mentionat posibilitatea ca Republica Moldova sa paraseasca Comunitatea Statelor Independente.

Vladimir Voronin a participat la Kiev la reuniunea GUAM, organizatie care grupeaza Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova.

Presedintele Voronin a semnat la Kiev acordul de liber schimb GUAM, organizatie care functioneaza in paralel cu CSI.

"Noi nu dorim sa aliniem activitatea acestei organizatii impotriva cuiva. Avem nevoie de ea pentru a rezolva problemele existente in tarile noastre", a spus seful statului.

Presedintele Voronin a propus la Kiev redenumirea GUAM in "Comunitatea Optiunii Europene (COE) pentru Democratie si Dezvoltare Economica".

"CSI - un geamantan fara maner"

Vladimir Voronin este citat de presa ucraineana, afirmand ca "o propunere din partea opozitiei privind abandonarea CSI ar urma sa fie examinata in curand de Parlament. Dar care vor fi rezultatele, acesta e deja un alt subiect", a mai spus Presedintele Voronin.

Republica Moldova ar urma astfel Ucrainei si Georgiei care si-au anuntat deja intentia de a pararsi aceasta comunitate a republicilor foste sovietice, creata in 1991 ca urmare a dezmembrarii URSS.

Pe de alta parte, Presedintele Voronin a declarat ca nu considera organizatia GUAM o alternativa pentru CSI.
In general, Vladimir Voronin a abordat cu prudenta problema viabilitatii CSI, pe care a comparat-o uneori cu un "geamantan fara maner: este foarte greu sa-l duci, dar iti pare rau sa-l lasi".

"Declar sincer", a spus Vladimir Voronin in discursul sau de la reuniunea GUAM, " ca eu regret nespus de mult faptul ca uriasul potential intern al Comunitatii Statelor Independente asa si nu a fost valorificat intru rezolvarea acestei sarcini. Si in 2002, incepand cu summitul GUAM de la Ialta, si mai tarziu, eu am propus in repetate randuri reformarea CSI pe baza standardelor Uniunii Europene", a declarat la Kiev presedintele Voronin.

Propunere legislativa de iesire din CSI

Intre timp, in Parlament a fost intr-adevar depusa, recent, o propunere legislativa privind abandonarea de catre Republica Moldova a Comunitatii Statelor Independente.

"Acest proiect de lege apartine unor deputati ai AMN: Vitalia Pavlicenco si Valeriu Cosarciu si nu este o initiativa la nivelul intregii fractiuni parlamentare", a declarat la BBC Victor Osipov, purtatorul de cuvant al Aliantei Moldova Noastra - cea mai numeroasa fractiune parlamentara de opozitie.

Presedintele Comisiei parlamentare pe politica externa si integrare europeana, deputatul Partidului Comunistilor, Sergiu Stati, spune ca propunerea legislativa va fi examinata curand, dar ca ii este insa greu sa presupuna care va fi soarta pe mai departe a acestei propuneri.
"Avem reprezentanti din toate fractiunile. Cineva sustine, cineva se abtine. De aceea cu precizie ca sa numesc acuma numarul membrilor comisiei care vor vota pentru sau contra, este foarte dificil", a declarat la BBC Sergiu Stati.

PPCD si PSL - pentru, PCRM si PD nehotarate
Anterior, in fostul Parlament, Partidul Popular Crestin Democrat adusese pe agenda discutiilor abandonarea CSI - optiune impartasita pana in prezent.

Deputatii din partea Partidului Democrat urmeaza sa discute miercuri daca vor sustine sau nu propunerea legislativa.

Pentru un vot favorabil insa conteaza cum e argumentata initiativa si daca aceasta e in interesul Republicii Moldova, a spus la BBC presedintele PD, Dumitru Diacov.

Pe de alta parte cei trei deputati ai Partidului Social-Liberal sunt in favoarea abandonarii de catre Republica Moldova a Comunitatii Statelor Independente.
In acelasi timp, Federatia Rusa, prin vocea Prim-Ministrului Mihail Fradkov, a anuntat ca nu intentioneaza sa tina pe nimeni cu forta in CSI, pe care o considera o organizatie necesara si utila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.