Franta, Germania si Italia au platit 45 de milioane de dolari (35 de milioane de euro) pentru a obtine eliberarea ostaticilor rapiti in Irak.

Desi aceste sume nu au fost confirmate, publicatia londoneza "The Times" a publicat ieri raportul complet.
Atat Marea Britanie, cat si Franta, neaga insa faptul ca au platit rascumparare, desi "The Times" sustine ca tot ceea ce a publicat are la baza niste documente autentice.
Conform documentelor detinute de Times, Parisul, Berlinul si Roma, au platit pe parcursul a 21 de luni intre 2,5 (1,96 milioane de euro) si 10 milioane de dolari (7,8 milioane de euro) pentru fiecare ostatic. "Sustinem acelasi punct de vedere pe care l-au expus autoritatile franceze in momentul eliberarii ostaticilor. Nu a fost platita nici un fel de recompensa", a declarat purtatorul de cuvant al Ministrului Afacerilor Externe, Jean-Baptiste Mattei, pentru Associated Press.

Reprezentantii publicatiei britanice sustine ca au dovezi chiar de la oficialii care se ocupa de securitate in Bagdad si au jucat un rol hotarator in timpul negocierilor cu rapitorii.

Tot acestia, sustin ca "lista de plata" a mai fost vazuta de diplomatii din Vest, care si-au exprimat nemultumirea legata de decizia celor trei guverne de a incuraja bandele de crima organizata la actiuni de genul celor petrecute in Irak.

"Teoretic facem front comun atunci cand vine vorba de a nu accepta sa le platim rapitorilor rascumparare, dar practic se pare ca unele administratii au acceptat sa dea bani, punand in pericol si alte tari, deoarece aceste bande criminale au capatat deja siguranta ca unele guverne chiar platesc", afirma un oficial din Irak, citat de "The Times". Jurnalistii englezi nu exclud nici ipoteza ca si alte cateva guverne, printre care si cel al Iordaniei, Romaniei, Suediei si Turciei, sa fi acceptat sa le plateasca teroristilor pentru a le elibera concetatenii.

Documentele detinute de cotidianul londonez indica faptul ca francezii ar fi platit 10 milioane de dolari (7,8 milioane de euro) pentru eliberarea in iunie anul trecut a jurnalistei Florence Aubenas, care a stat in captivitate 157 de zile.
Aceeasi lista, indica faptul ca italienii au platit 11 milioane de dolari (8,6 milioane de euro) pentru eliberarea jurnalistei Giuliana Sgrena - in martie 2005 - si a inca doua voluntare, iar Germania a platit 8 milioane de dolari (6,3 milioane de euro) pentru eliberarea ostaticilor sai.
Dupa invazia din Irak, in martie 2003, statisticile indica un numar de 250 de cetateni straini rapiti de diferite bande, dintre care doar 135 au fost eliberati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.