Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anuntat ca primul ministru al Chinei ar fi acceptat principiul ca Iranul nu trebuie sa posede arme nucleare. Doamna Merkel se afla in prima sa vizita oficiala in China.

Angela Merkel a declarat ca Germania si China au convenit ca Iranul nu trebuie sa aiba posibilitatea de a construi arme nucleare.

Doamna Merkel nu a precizat insa daca a discutat cu premierul chinez si despre posibilitatea impunerii de sanctiuni impotriva Teheranului - solutie sprijinita de Germania si de Statele Unite, dar nu si de Beijing.
China sustine ca unica modalitate de a rezolva criza declansata de programul nuclear al Iranului este cea diplomatica.

Angela Merkel spera ca in timpul vizitei la Beijing sa ajunga la o intelegere cu autoritatile chineze in aceasta chestiune, dar acest lucru nu va fi usor.

China are interese economice majore in Iran - in primul rand in domeniile energiei si comertului - si de aceea ezita sa faca presiuni prea mari asupra Teheranului.
Cancelarul Germaniei, pe de alta parte, nu viziteaza China pentru a discuta exclusiv despre Iran.

Doamna Merkel este insotita de o delegatie impunatoare de oameni de afaceri si se asteapta ca pe parcursul vizitei sa se semneze cateva contracte importante.
Angela Merkel a promis, totodata, ca va discuta cu interlocutorii sai chinezi si despre subiecte delicate precum respectarea drepturilor omului si principiile democratice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.