Palestinienii si israelienii au purtat prima runda de negocieri la nivel inalt de la alegerile care au avut loc in ambele tari la inceputul anului.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a discutat cu ministrul israelian de externe Tzipi Livni, in cadrul Forumului Economic Mondial de la Sharm el Sheikh, in Egipt.

Reluarea contactelor diplomatice are loc intr-un moment in care teritoriile palestiniene trec printr-o criza profunda. Israelul si tarile occidentale boicoteaza noul guvern Hamas, pentru ca acesta refuza sa renunte la violenta.
Autoritatea palestiniana nu mai are bani pentru salarii, iar intre factiunile palestiniene s-au intetit ciocnirile.

Inaintea intalnirii, ministrul israelian de externe a anuntat ca Tel Avivul va plati totusi 11 milioane de dolari pe care ii datoreaza Autoritatii Palestiniene, pentru a fi achizitionate urgent medicamente.

Tzipi Livni a insistat ca Israelul doreste in continuare sa ii ajute pe palestinieni. "Vrem sa ajutam, politica guvernului nostru nu este de a-i pedepsi pe palestinieni pentru modul cum au votat", spune ea.

Ca raspuns, presedintele Mahmoud Abbas a solicitat reluarea negocierilor de pace, argumentand ca recentele violente dintre diversele factiuni palestiniene sunt un motiv in plus pentru a se gasi cat mai repede o solutie pasnica a crizei.

E probabil ca intalnirea va fi urmata de un summit la care vor participa liderii israelian si palestinian. Insa Israelul are foarte putina incredere in capacitatea presedintelui Mahmoud Abbas de a pune in aplicare un eventual acord, in conditiile in care nu este sprijinit de guvernul Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.