Muntenegrenii sunt chemati, maine, sa se pronunte daca vor sa devina independenti sau vor sa continue uniunea cu Serbia. Aproximativ 485.000 de alegatori vor trebui sa raspunda cu "da" sau "nu" la intrebarea: "Doriti ca Muntenegru sa fie un stat independent, cu legitimitate internationala si juridica ?", in cadrul unui referendum considerat istoric. Creditati cu peste 56 la suta din voturi in sondaje, sustinatorii independentei, in frunte cu liderii tarii, ar trebui sa depaseasca pragul de 55 la suta fixat de Uniunea Europeana pentru ca victoria lor sa fie validata, iar rata de participare trebuie sa fie mai mare de 50 la suta. Crearea uniunii Serbia-Muntenegru, in 2003, a fost considerata un rezultat al presiunilor UE, ingrijorata de noi diviziuni in Balcani. De aceea a fost supranumita "Solania", dupa numele comisarului pentru relatii externe de la acea vreme, Javier Solana, comenteaza AFP.

Liderii de la Belgrad i-au avertizat pe muntenegreni ca vor fi tratati ca niste straini in cazul in care va fi decisa independenta si vor pierde avantajele pe care le au in prezent in Serbia, mai ales in sanatate si educatie. Cu trei zile inainte de referendum, circa 50.000 de persoane s-au adunat, la Podgorita, pentru a-si exprima vointa ca fosta republica iugoslava sa devina independenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.