Noul Guvern de centru-stanga al Italiei, condus de Romano Prodi, a trecut cu bine de primul sau test din Legislativ, castigand votul de investitura al Senatului. Cum coalitia de guvernamant dispune de o majoritate foarte fragila in aceasta camera, de doar doua voturi, Executivul risca sa cada inainte sa fi inceput sa functioneze.

Numirea primului-ministru e o atributiune a presedintelui Italiei, insa alegerea sa trebuie confirmata de ambele camere ale Parlamentului.

Votul deputatilor este programat pentru saptamana viitoare. Majoritatea coalitiei in Camera Deputatilor e de 70 de locuri, asa ca votul de incredere ar trebui sa reprezinte o formalitate.

Cat de solida e noua coalitie?

Noua partide fac parte din coalitia care l-a indepartat de la putere pe Silvio Berlusconi, iar printre demnitarii acesteia se numara comunisti sau crestin-democrati.

Romano Prodi avea motive sa se indoiasca de fidelitatea tuturor partenerilor, dar in cele din urma a obtinut cu relativa usurinta increderea senatorilor: 165 "pentru", 155 "impotriva".

Dar, dupa cum spune corespondentul BBC Christian Fraser, temerile de dinaintea votului arata cat de vulnerabil e noul cabinet italian si cat de multa influenta au formatiunile mici.

"Se prea poate", spune Christian Fraser, "ca aceste partide sa nu aiba prea multi sutinatori si nici prea multi reprezentanti in Parlament, dar fidelitatea lor e cruciala". Iar Romano Prodi stie ca va avea de castigat batalii mai importante decat aceasta - sunt necesare reforme dureroase pentru ca economia Italiei, care nu a crescut deloc anul trecut, sa-si revina.

Potrivit corespondentului BBC, cand se va pune problema unor concedieri, de pilda, in sectorul public, nimeni nu stie cat de mare va fi rezistenta comunistilor sau a liderilor sindicali.

Retragerea militarilor din Irak

Ieri, noul premier a rostit primul sau discurs in Senat , unul care a starnit instantaneu dispute. Romano Prodi a numit razboiul din Irak "o greseala" si a anuntat ca va retrage contingentul italian trimis in aceasta tara, al treilea ca marime.

Nu e singura diferenta cautata fata de stilul de conducere al lui Silvio Berlusconi: noul premier a spus ca Italia are nevoie de un impuls "moral, economic si social" ca sa o rupa cu trecutul. In opinia sa, lipsa de scrupule si ilegalitatile ar fi fost incurajate de Guvernul predecesorului sau.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.