NATO a cerut din nou Rusiei sa-si indeplineasca neconditionat si in totalitate angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, si sa-si retraga trupele din Republica Moldova.

In replica, Iurii Baluevskii, seful Marelui Stat Major al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, si-a exprimat nedumerirea ca Alianta cere Rusiei sa-si retraga cele cateva sute de militari din Transnistria, care se ocupa de mentinerea pacii si pazesc depozitele de armament, in timp ce "se incheie un acord privind dislocarea in Bulgaria si Romania nu a sute, ci a cel putin doua mii si jumatate de militari americani".

"Echipamentele militare limitate de Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa pe care le poseda regimul separatist de la Tiraspol submineaza procesul de solutionare a conflictului si constituie o amenintare reala pentru securitatea si stabilitatea din intreaga arie de aplicare a Tratatului", sustin autoritatile de la Chisinau. La summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage in totalitate fortele armate si munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pana in prezent insa Moscova a scos din Transnistria doar 20.000 din cele 42.000 tone de munitie aflate in depozitele de la Colbasna. Existenta acestor depozite de arme ofera Moscovei posibilitatea de a-si mentine trupele sub pretext ca pazesc munitia. Ambasadorul Rusiei la Chisinau, Nikolai Reabov, sustine ca Rusia a mai pastrat un contingent de 1.300 de militari, din care o parte activeaza in fortele de mentinere a pacii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.