Romania preda azi Moscovei stafeta Consiliului Europei.

Federatia Rusa preia azi de la Romania Presedintia rotativa a Consiliului de Ministri al Consiliului Europei, organism care asigura aplicarea deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Iar asta cu toate ca Rusia este tara cu cel mai mare numar de cazuri la CEDO si cu intirzieri majore in aplicarea sentintelor europene. Mai mult, Rusia este, in prezent, singurul stat membru al Consiliului Europei care nu a ratificat Protocolul numarul 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, prin care se aboleste pedeapsa cu moartea. Asta desi in urma cu zece ani, cind Rusia a devenit membru deplin al Consiliului Europei, Moscova s-a angajat sa ratifice acest protocol.

Naivitate europeana

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, se declara "optimist" privind abolirea pedepsei cu moartea de catre Rusia, desi recunoaste ca nu intelege de ce dureaza atit. Intrebat de "Le Figaro" daca nu e "jenant" ca Rusia preia Presedintia fara sa fi abolit pedeapsa cu moartea, Davis raspunde ca "ridic aceasta problema de fiecare data cind merg in Rusia. Iar Rusia s-a angajat sa aboleasca pedeapsa cu moartea acum zece ani. Sint dezamagit ca dureaza atit timp. Stiu ca este un subiect foarte controversat in Rusia, membri ai Dumei de Stat au luat pozitie public impotriva pedepsei cu moartea, dar spun ca nu au majoritatea. Sint totusi optimist, desi nu ma astept la un anunt in curind in acest sens".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.