In provincia Helmand, din sudul Afganistanului, au avut loc lupte puternice intre insurgentii talibani si fortele de politie afgane.

Aceasta provincie este teatrul unei extinderi a misiunii fortelor internationale si sunt in curs de sosire mii de militari straini.

Luptele au inceput miercuri dupa amiaza in localitatea Mosa Qala din nordul provinciei Helmand.
Conform unor surse oficiale locale, luptatorii talibani au contactat politia spunand ca ar fi preluat controlul asupra orasului.

Au urmat lupte de strada care au durat pana in zori inregistrandu-se pierderi grele de ambele parti. Cel putin 13 politisti si mai bine de 40 de luptatori talibani si-au pierdut viata.

Talibanii sustin si ca ar fi luat mai multi prizonieri din randul politistilor, dar aceasta afirmatie nu este verificata din surse independente.
Orasul Mosa Qala se afla in munti, intr-un teren accidental si greu accesibil.

Alte incidente

La ora actuala in provincia Helmand sunt in curs de defsasurare trupe ale fortei internationale de mentinere a pacii.

Militarii britanici au inceput deja sa soseasca pregatindu-se pentru misiuni de securitate si reconstructie.

Parlamentul Canadian tocmai a hotarat sa prelungeasca mandatul trupelor canadiene din Afganistan cu inca doi ani - pana in 2009.

Canada are actualmente 2.300 de militari in Afganistan, in principal in sudul tarii unde se inregistreaza o puternica prezenta a insurgentilor talibani.
Trupele internationale nu au fost insa implicate in ciocnirile de azi noapte din Mosa Qala.

Un soldat canadian si-a pierdut insa viata in Kandahar, o alta regiune din Afganistan. Este vorba de prima femeie soldata cazuta in lupta dupa al doilea razboi mondial.
Iar in provinica Herat - din Vest - a fost ucis un soldat american in urma exploziei unui atentat sinucigas cu o masina capcana. Un al doilea soldat si un traducator au fost raniti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.