"Atentie, vulturul", "Uite un leopard" si "E momentul sa plecam de aici": sunt cateva dintre propozitiile pe care le stiu maimutele cu nas turtit si pe care cercetatorii britanici au reusit sa le decodeze.

Nu numai ca stiu sa comunice intre ele, dar maimutele cu nasul turtit sunt capabile sa construiasca propozitii.

Maimutele cu nas turtit din Vestul Africii traiesc in grupuri conduse de masculul dominant. Acesta este mereu de garda, pazind grupul de dusmanii naturali: leoparzi si vulturi.

In situatii de pericol, da alarma. Ce nu se stia pana acum e ca maimutele cu nas turtit par sa fie capabile sa comunice intre ele folosind cuvinte. Cercetatorii au descoperit doua astfel de "cuvinte", ambele folosite pentru a desemna pericolul.

Un sir de sunete este folosit pentru a da alarma cand se apropie un leopard. Altul este cuvantul pentru a anunta ca grupul este survolat de o pasare de prada. Cercetatorii au descoperit insa si o propozitie, in care cele doua "cuvinte" sunt combinate si care inseamna: e momentul sa plecam de aici.

Dr. Kate Arnold, de la St. Andrews University a descoperit limbajul maimutelor folosind inregistrari ale diferitelor sunete produse de maimute si observand cum raspund diferiti indivizi din grupul maimutelor atunci cand aud banda.

Descoperirea este extrem de interesanta pentru ca ne arata ceva la care nimeni nu s-a gandit: ca maimutele construiesc propozitii - folosind cuvinte pe care le pun impreuna pentru a semnifica altceva.
E prima dovada ca maimutele au ceva de tipul sintaxei, si primul exemplu de semnale combinate cu sens, prin care maimutele comunica intre ele.

In studiul publicat in revista Nature, cercetatorii de la St. Andrews University sugereaza ca in limbajul maimutelor cu nas turtit mai pot exista si alte cuvinte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.