Dupa reactiile de protest ale politicienilor fata de atacul armat de la Consiliul de Stat din Ankara, opinia publica din Turcia si in special cetatenii capitalei au tinut sa arate ca nici ei nu sunt indiferenti astfel ca marsul organizat de corpul magistratilor s-a transformat intr-o miscare populara de protest la care au participat aproape 25 mii de cetateni.

Un judecator a murit iar alti patru au fost raniti, ca urmare unui atac armat in plina instanta de un avocat islamist, care vroia sa isi exprime protestul impotriva apararii de catre magistrati a laicitatii statului turc.
Actiunea de protest a inceput la orele diminetii in fata cladirii unde a avut loc incidentul iar de acolo mica coloana a magistratilor s-a indreptat catre mausoleul lui Ataturk.

De-alungul celor aproximativ 4 km insa populatia de pe strazi s-a alaturat coloanei astfel ca pe cele aproximativ 3 hectare ale mausoleului nu se putea arunca nici macar un ac.

Apararea laicitatii statului

Participantii la aceasta ampla actiune de protest au scandat doar "Turcia este laica si laica va ramane" si au intonat imnul de stat.

Printre cei care s-au alaturat ca simpli cetateni la coloana magistratilor s-au aflat cadre universitare, stundenti, elevi, artisti, deputati, ofiteri pensionari, veterani de razboi.

O imagine distincta au creat-o lucratorii stradali ai primariei de sector unde se afla mausoleul lui Ataturk, intrucat acestia au lasat lucrul pentru cateva ore si au participat la manifestatie in hainele de lucru.
Ar mai trebui mentionat ca asa cum era si de asteptat, evenimentul nu a scapat canalelor de televiziune particulare care au transmis in direct imagini de la aceasta manifestatie oarecum spontana.
Acest lucru a atras si atentia televiziunii nationale care initial la fel ca si guvernul, condus de Partidul Bunastarii Islamice, a ignorat situatia creata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.