Presedintele Ahmadinejad declara ca europenii ofera compensatii echivalentecu „nuci si ciocolata in schimbul aurului“.

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a respins o posibila oferta de compensatii din partea europenilor in schimbul renuntarii la imbogatirea de uraniu. "Ei spun ca vor sa ne dea compensatii! Credeti ca aveti de-a face cu un copil de patru ani caruia puteti sa-i dati niste nuci si ciocolata si sa luati in schimb aur de la el?", a spus Ahmadinejad intr-un discurs tinut la Arak, oras din centrul Iranului. Declaratiile sale au fost primite cu urale de multimea care ii asculta discursul. Demonstrantii strigau "Moarte Americii!" si "Ahmadinejad, te iubim!". Presedintele a respins din nou vehement posibilitatea suspendarii procesului de imbogatire a uraniului. Ahmadinejad a aratat ca iranienii au mai suspendat acest program timp de doi ani si s-a dovedit a fi "o experienta amara".

Reactor cu apa usoara

Refuzul lui Ahmadinejad se refera la o oferta pe care ar fi urmat sa o faca UE 3 (Marea Britanie, Franta si Germania) Teheranului, de a renunta la procesul de imbogatire a uraniului in schimbul sprijinului in domeniul nuclear civil. Conform surselor diplomatice apropiate negocierilor, europenii erau pregatiti sa ii ofere lui Ahmadinejad un reactor cu apa usoara, propunere sprijinita si de China, si de Rusia. Ca urmare a reactiei iraniene, europenii au aminat o intilnire ce urma sa aiba loc vineri pentru discutarea ofertei.

Oferta inviata

Reprezentantii celor trei state europene se intilnisera marti pentru a studia pachetul de compensatii pentru Iran. O oferta asemanatoare, care includea un reactor nuclear in scopuri civile, mai fusese facuta de europeni in august, dar si atunci iranienii o refuzasera ofensati. Discutiile dintre cele trei tari europene incearca sa deblocheze impasul international in care se afla problema nucleara iraniana: americanii insista pentru adoptarea unei rezolutii ONU sub articolul 7 al Cartei Organizatiei care sa ceara Iranului intreruperea programului nuclear.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.