Un judecator din Turcia a fost omorat si alti patru raniti raniti, de catre un barbat inarmat, in timpul unei sedinte de judecata a Consiliului de Stat, cea mai inalta instanta administrativa a tarii, in capitala Ankara.

Judecatorul Mustafa Yucel Ozbilgin a decedat in urma ranilor provocate de gloante, in pofida eforturilor medicilor, carfe l-au operat timp de sase ore.

"Suntem soldatii lui Allah, mesagerii lui. Veti fi pedepsiti pentru procesul maramei", ar fi strigat Alparslan Aslan inainte de a trage cele 11 focuri de arma in sala Consiliului de Stat din Ankara unde Completul de judecata nr.2 se afla in sedinta.

Acesta a fost si motivul pentru care unul dintre judecatorii raniti a declarat ca motivul atacului armat este o decizie anterioara prin care acest Complet de judecata interzisese unei profesoare sa fie numita ca director la o scoala generala pe motiv ca potrivit convingerilor sale religioase islamice, poarta marama.

Avocatul Alparslan Aslan de la Baroul Istanbul, contestase anterior aceasta decizie in mod oficial precizand ca ea este discriminatorie, ingradeste drepturile religioase si libertatea de exprimare constituind in acelasi timp si o ofensa adusa poporului turc.

Judecatorii ce au constituit tinta atacului s-au evidentiat in Turcia datorita sensibilitatii pe care o au fata de caracterul laic al statului si in special natura laica a sistemului de invatamant. De altfel si cazurile de care se ocupa sunt cele legate de Ministerului Educatiei Nationale din Turcia si numirea cadrelor didactice in posturile din strainatate.
Potrivit martorilor oculari si inregistrarilor de la camerele de supraveghere Alparslan Aslan, atentatorul asupra caruia a fost gasit un pistol marca "Glock" de 9 mm ce nu poate fi detectat de aparatele de control cu raze-X, a venit in cladirea tribunalului si cu o zi inainte. Totodata politia a mai descoperit in masina acestuia un al doilea pistol cu calibrul de 14 mm.

Reactii de protest ale clasei politice

Atacul a generat ample reactii de protest din partea politicienilor astfel ca primul sosit la fata locului a fost chiar presedintele Ahmet Necdet Sezer care a afirmat ca acest incident va ramane ca o pata neagra in istoria Turciei subliniind faptul ca atacurile indreptate impotriva valorilor Republicii si a institutiilor oficiale ale statului nu vor avea niciodata castig de cauza.

La randul sau, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca actele de violenta nu vor ramane nepedepsite, liderul principalului partid parlamentar de opozitie Deniz Baykal a cerut ca cei care au dat nastere unor astfel de actiuni sa chibzuiasca mai bine asupra situatiei din Turcia, iar ministrul de externe Abdullah Gul a facut apel la ratiune sustinand ca marama nu poate fi folosita ca scuza la astfel de acte violente.

Nu se stie exact ce anume sta la baza declaratiilor venite din sfera politicului dar in declaratia de presa a Consiliului de Stat se precizeaza: "acest atac nu trebuie catalogat ca unul cu adresa personala. El este indreptat impotriva deciziilor institutiei noastre, a statului de drept si este consecinta lipsei de responsabilitate a unor organe de presa care prezinta ca tinta autoritatile si persoanele ce lucreaza in structurile statului".

"Nota de plata pentru Irak"

Astfel, s-a facut trimitere directa la ziarul "Anadoluda Vakit" (Timpul Anatolian) de orientare islamista care in toamna anului trecut prezentase judecatorii Consilului de Stat ca fiind principalii vinovati pentru decizia de interzicere a maramei.

La vremea respectiva, acest ziar care pentru atentale cu bomba de la Londra folosise titlul "Iata factura petru Irak", a publicat pe prima pagina, fotografiile si numele judecatorii Completului de judecata nr. 2 al Consiliului de Stat. Totodata trebuie mentionat ca acest ziar a fost interzis in Germania pentru orientarea antisemita.
In final ar mai trebui precizat ca Presedintele Consiliului de Stat a reclamat si masurile slabe de siguranta existente la intrarea in cladire si mai ales faptul ca magistratii legitimati nu pot fi controlati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.