George W. Bush a sustinut prima sa conferinta de presa la Casa Alba de cand a fost reinvestit presedinte al SUA. Cu patru zile inainte de alegerile din Irak si cu o saptamana inaintea discursului despre starea natiunii, Bush a cerut americanilor sa "aiba rabdare" in legatura cu Irakul, in conditiile in care tocmai s-a anuntat ca razboiul ii costa pe contribuabili un miliard de dolari saptamanal.

Declaratia a fost facuta si in contextul in care miercuri a fost "cea mai neagra" zi pentru fortele americane din Irak, 47 de soldati pierzandu-si viata in urma prabusirii unui elicopter si in luptele din apropierea Bagdadului. Bush a mai transmis avertismente, mai mult sau mai putin voalate, Chinei, Rusiei si Iordaniei. "Intotdeauna am tinut sa le reamintesc liderilor chinezi despre beneficiile unei societati care respecta drepturile omului", a spus presedintele american. Nici Vladimir Putin nu a scapat "vigilentei" lui Bush: "Voi continua sa ii reamintesc lui Putin ca daca va continua sa priveasca spre Vest, noi cei de aici respectam valorile occidentale".

Adresandu-se regelui Iordaniei, seful de la Casa Alba a afirmat ca ii cere sa "continue eforturile in vederea progresului democratiei". Pe de alta parte, in cadrul unui interviu acordat canalului al Arabiya, presedintele a spus ca "fortele americane vor ramane in Irak inca cel putin un an, iar instalarea in aceasta tara a unei baze americane permanente este o decizie care tine de viitorul guvern democratic de la Bagdad". George W.Bush a declarat in acelasi interviu ca Iranul trebuie sa se abtina de la a se implica in alegerile care au loc duminica, 30 ianuarie, in Irak, adresand un avertisment similar Siriei. In aceeasi zi, Bush a cerut membrilor administratiei sale sa nu-i mai mituiasca pe ziaristi pentru a publica articole favorabile actiunilor sale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.