Disputa istorica dintre greci si turci s-a mutat recent in cofetarii. Publicarea unei carti de retete, aparent inofensiva, cu ocazia Zilei Europei, a provocat o reactie dura din partea Turciei.
Fiecare tara a prezentat un desert traditional, iar Ciprul a ales, spre socul Turciei, baclavaua, delicioasa prajitura siropoasa cu miere si nuca. Scandalizati, turcii pretind ca baclavaua este o reteta suta la suta locala, iar bucatarii se intrec in proteste. Unul dintre cele mai vechi magazine de dulciuri din Istanbul a arborat un enorm steag turcesc, iar asociatia producatorilor de baclava a acuzat Ciprul de furt. "Baclavaua este turceasca, iar ceea ce ofera cipriotii este doar o copie", a acuzat Halil Dincerler, unul dintre cei mai cunoscuti producatori din Turcia. "Vom merge la Bruxelles si ii vom servi pe ministrii UE cu adevarata baclava", a spus el. Demersul este sustinut de negociatorul-sef al Turciei cu UE, Ali Baba-can.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.