Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a descris interdictia impusa de Statele Unite asupra vanzarilor de arme catre tara sa drept nesemnificativa. Domnul Chavez a declarat la BBC ca e vorba de "un act disperat al unui imperiu neputincios".

Washingtonul a impus interdictia luni, invocand relatiile de prietenie dintre Venezuela si Cuba sau Iran si lipsa de cooperare cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului.
Statele Unite au exercitat deja presiuni asupra Braziliei si Spaniei sa renunte la planurilede livrare catre Venezuela a unor echipamente militare care contin si anumite elemente tehnologice americane.

Cu toate acestea, Statele Unite nu au reusit sa blocheze cumpararea de catre Venezuela a circa 100.000 de pusti din Rusia. Armele nu au fost inca livrate.
Relatiile dintre Venezuela si Statele Unite sunt incordate intr-o serie de domenii, inclusiv pretul petrolului si relatiile comerciale.

Ce inseamna o astfel de interdictie ?

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Darla Jordan, a declarat ca timp de un an Venezuela a demonstrat "o lipsa aproape totala" de sprijin pentru eforturile de combatere a terorismului.

Interdictia decisa de Washington inseamna ca nu se va permite nici un fel de livrari militare catre Venezuela, a spus purtatoarea de cuvant. Va fi de asemenea interzisa revanzarea de arme fabricate in alte tari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.