Citirea verdictului va dura cateva zile, inainte ca sentinta sa fie anuntata oficial.

Din declaratiile facute de judecatori, rezulta insa ca Nurpasi Kulaiev ar putea fi gasit vinovat de terorism, luare de ostatici si omor.

In ultimele luni, in sala de judecata unde acum se asteapta verdictul, sute de martori au retrait tragedia de la Beslan.
Peste 300 de persoane, jumatate dintre ei copii, si-au pierdut viata in urma asediului la o scoala din Beslan, acum un an si jumatate.

Supravietuitorii si rudele celor care si-au pierdut viata au povestit ce s-a intamplat in acele zile.
Ei asteapta acum verdictul impotriva lui Nurpashi Kulaiev, barbatul acuzat ca s-ar fi numarat printre rebeli si, de altfel, singurul ramas in viata.
Impotriva lui exista sapte capete de acuzare, intre care terorism si omor. El s-a declarat nevinovat.

Procurorii au cerut pedeapsa cu moartea impotriva lui Nurpasi Kulaiev, chiar daca, la ora actuala, in Rusia e in vigoare un moratoriu care interzice pedeapsa cu moartea.
Corespondentii BBC transmit ca e posibil ca Nurpasi Kulaiev sa primeasca pedeapsa de inchisoare pe viata.
Ella Kisaieva, presedinta unei organizatii care lupta pentru aflarea adevarului si pedepsirea celor vinovati de tragedia de la Beslan, considera ca Nurpasi Kulaiev trebuie sa fie lasat in viata.

"Nu vrem sa primeasca pedeapsa cu moartea, spune ea, vrem sa fie lasat in viata fiindca, daca ramane in viata, ar putea marturisi adevarul", spune ea.

Se asteapta ca citirea verdictului sa dureze cateva zile.
Potrivit corespondentului BBC la Moscova, faptul ca acest proces a ajuns la final nu va fi probabil de natura sa-i faca pe locuitorii din Beslan sa creada ca s-a facut dreptate.
Multi dintre ei acuza autoritatile ruse de musamalizarea intregii afaceri si cer pedepsirea unor oficiali de rang inalt din Rusia, pe care ii invinuiesc de neglijenta, fiindca au permis ca asediul din Beslan sa se incheie cu un deznodamant tragic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.