Uniunea Europeana este pregatita sa adreseze un ansamblu de propuneri "generoase si indraznete" Iranului in domeniile economic, nuclear si, daca va fi necesar, de securitate, pentru a convinge Teheranul sa renunte la ambitiile sale nucleare, a declarat ieri, la Bruxelles, Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, la sosirea la reuniunea ministrilor de externe din tarile UE.

"Pregatim un pachet pe care (iranienilor) le va fi dificil sa il refuze daca ceea ce vor cu adevarat este energie", a afirmat Solana, inaintea inceperii discutiilor, convocate la initiativa UE-3 (Franta, Germania, Marea Britanie), care negociaza cu Teheranul in dosarul nuclear.

Acest pachet de masuri va fi prezentat vineri, 19 mai, la Londra, reprezentantilor Consiliului de Securitate al ONU (Rusia, China, Franta, Marea Britanie si SUA).
La randul sau, ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn s-a aratat optimist ca Iranul va intelege importanta propunerilor europenilor si ca aceasta este "una dintre ultimele sanse de rezolvare a conflictului pe cale diplomatica".

Intre timp, Solana a minimalizat declaratiile prin care presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a respins duminica propunerea europeana si prin care a reafirmat vointa Teheranului de a continua imbogatirea uraniului.

Iranul iSi va continua programul nuclear

Iranul isi va continua programul nuclear, a anuntat ieri guvernul iranian, respingand implicit oferta pe care Uniunea Europeana se pregateste sa i-o ofere, informeaza AFP.

"Vom actiona in cadrul reglementarilor internationale si ale TNP (Tratatul de neproliferare nucleara)", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Gholam Hossein Elham, in cadrul unei conferinte de presa la Teheran.

In acest context, Iranul isi "va continua drumul pentru obtinerea dreptului sau absolut" la tehnologie nucleara, a continuat demnitarul iranian.
Pe de alta parte Iranul este pregatit sa initieze un dialog cu Statele Unite ale Americii "doar pe picior de egalitate, intr-un climat lipsit de orice dominatie si in conditii de echitate si ne-imperialism", a spus Gholam Hossein Elham.

China, Rusia Si tarile Asiei Centrale cauta solutii la Shanghai

Ministrii de externe din China, Rusia si din patru tari ale Asiei Centrale au inceput ieri, negocieri pe tema securitatii regionale, in contextul mentinerii tensiunilor generate de programul nuclear iranian - informeaza Associated Press.

Iranul, alaturi de India si Pakistan, ar fi trebuit sa participe in calitate de observator la reuniunea celor sase membri ai Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), desi nu este inca destul de clar daca regimul islamic de la Teheran isi va trimite un reprezentat la convorbirile din orasul Shanghai - inima comerciala a Chinei.

China si Rusia, membre permanente, cu drept de vot, ale Consiliului de Securitate al ONU, s-au declarat impotriva masurilor aspre impuse Iranului de catre Statele Unite ale Americii si, intr-o oarecare masura, si de catre Marea Britanie si Franta, pentru a-l forta sa-si stopeze programul nuclear.

Organizatia de Cooperare de la Shanghai, care numara printre membrii sai si Kazahstanul, Kargazstanul,Tadjikistanul si Uzbekistanul, intretine legaturi cu Iranul, iar surse neoficiale afirma ca, luna trecuta, China si Rusia au propus Teheranului sa devina membru plin al organizatiei.

China si Rusia isi folosesc statutul dominant in organizatie, pentru impunerea prioritatile lor economice si politice in Asia Centrala si in special pentru stoparea influentei occidentale si a prezentei bazelor militare americane in aceasta zona, considerata a se afla in sfera lor traditionala de influenta.

Reuniunea de luni a sefilor diplomatiilor din China, Rusia si din patru tari ale Asiei Centrale are loc cu o luna inainte de intalnirea anuala la nivel inalt a statelor membre ale OCS, care de asemenea va avea loc in cea mai importanta metropola comerciala a Chinei.

Consecintele unui atac militar impotriva Iranului - devastatoare

Aflat in vizita la Londra, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a atras atentia asupra consecintelor declansarii unui atac militar american la adresa Iranului, considerand ca in acest caz situatia internatioala s-ar tensiona si mai mult.

"Daca ar fi atacat Iranul, cred ca s-ar intampla ceva mult mai rau decat ce se intampla acum in Irak", a declarat, potrivit AFP, seful statului venezuelean.
"Imperiul american nu stie ce sa mai faca in Irak. Sistemul politic instaurat nu functioneaza. In Irak nu exista de fapt o veritabila guvernare si americanii nu stiu cum sa mai iasa din Irak", a afirmat Hugo Chavez, apreciind ca razboiul din Irak ‘este Vietnamul secolului XXI’.

In acelasi context, presedintele Venezuelei a spus ca "Iranul a declarat ca va ataca Israelul"."Eu stiu ca iranienii au mijloacele necesare pentru aceasta si ar fi o escaladare teribila, nu stiu unde s-ar ajunge astfel, nu stiu cine ar fi cel care va folosi primul bomba atomica si cate persoane ar muri", a afirmat Hugo Chavez, intr-un discurs public rostit la primaria din Camdem, din nordul Londrei.

Pe de alta parte, seful statului venezuelean a denuntat capitalismul ca fiind "un sistem distructiv" si si-a exprimat, de asemenea, opozitia fata de politica "liberului schimb", care, in opinia sa, "este o capcana intinsa de cei puternici, pentru mentinerea in sclavie a celor mai slabi".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.