Franois Bayrou, liderul Uniunii Democratiei Franceze (UDF), asociat traditional al UMP la guvernare, a anuntat ca va vota personal in favoarea motiunii de cenzura a socialistilor contra guvernului UMP condus de Villepin.

"Meditez pentru a gasi o solutie de a traduce cit mai just posibil indignarea tarii", a declarat duminica Franois Bayrou, liderul partidului de centru-dreapta Uniunea Democratiei Franceze. El a anuntat ca astazi va vota "cu titlu personal" in favoarea motiunii de cenzura a Partidului Socialist la adresa guvernului Villepin, declansata de scandalul Clearstream. Bayrou a mai afirmat ca fiecare dintre cei 30 de deputati ai UDF sint liberi sa voteze cum le dicteaza constiinta, dar deja citiva parlamentari i s-au alaturat. Imediat dupa declaratiile liderului centrist, presedintele Adunarii Nationale, Jean-Louis Debr, a catalogat comportamentul lui Bayrou drept "tradare fata de prietenii sai politici", intrebindu-se: "Cum poti fi in majoritate si in acelasi timp sa votezi impotriva ei?", relateaza postul de radio francez RTL. UDF era considerat pina in prezent aliat traditional la guvernare al partidului majoritar conservator Uniunea Miscarea Populara, UMP.

Bayrou se joaca de-a prezidentiabilul

Desi motiunea de cenzura a socialistilor nu are nici o sansa sa treaca in Parlament, nici macar cu voturile celor din UDF, UMP avind majoritatea absoluta, comportamentul lui Bayrou a trecut drept oportunism politic, in momentul unei perioade acute de criza pe scena politica franceza. Ministrul Transporturilor, Dominique Perben, a comentat ca in umbra deciziei liderului UDF se ascund "ambitii electorale". Cotidianul "Le Figaro" confirma intentiile de prezidentiabil ale lui Bayrou, citind-o pe Marielle de Sarnez, din UDF, care considera decizia liderului de centru-dreapta ca "actul de nastere al UDF pentru campania prezidentiala". Consilierii lui Bayrou mizeaza prin aceasta miscare sa scape de eticheta de "opozitie de salon" pe care socialistii au aplicat-o in permanenta UDF-ului, se mai arata in cotidianul francez.