Coruptia a patruns intreaga societate - de la inaltii demnitari si marii oameni de afaceri pana la sportivi si meciuri de fotbal sau volei.

Nu este vorba de Romania ci de Republica Ceha. si asta pentru ca tema principala a viitoarelor alegeri generale din Cehia este combaterea coruptiei. La fel ca majoritatea tarilor foste comuniste, nici Republica Ceha nu a fost lipsita de marile scandaluri de coruptie, care a afectat toate domeniile societatii.
Sondajele recente ale organizatiei Transparency International plaseaza Cehia pe locul 47 in randul tarilor cel mai putin corupte.

Dintre statele Uniunii Europene, in urma Cehiei se afla in prezent doar Letonia si Polonia.

Iar scandalurile de coruptie a afectat toate laturile societatii din Cehia. Cele mai mari controverse si acuze au fost evident aduse unor mari licitatii organizate pentru marile privatizari si pentru cateva consistente contracte cu statul.

Coruptia a intrat adanc si in lumea sportiva, dovada fiind duzina de arbitri si oficiali ai unor cluburi de fotbal, condamnati deja la inchisoare pentru aranjarea unor meciuri.

Scandalurile de coruptie au avut ca rezultat sensibilizarea opiniei publice.

Iar dovada cea mai buna o constituie faptul ca tema majora a viitoarelor alegeri, care vor avea loc in Cehia la inceputul lui iunie, este coruptia.

Si, la fel ca in Romania si Polonia, partidul de guvernamant, social democrat, plateste in sondaje numeroasele scandaluri ale ultimilor ani.

Cel mai important a fost anul trecut, cand primul ministru de atunci, Stanislav Gross, a demisionat dupa ce nu a putut da explicatii coerente privind banii folositi la cumpararea unui apartament de lux.

Dar si partidul de centru - dreapta Civic Democrat, chiar daca ocupa primul loc in sondaje, nu pare a avea sanse de a guverna singur.

Singurul partid care creste constant in sondajele ultimelor luni este Partidul Verzilor, care mizeaza in campanie pe o politica anti-coruptie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.