Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, are luni la Soci, la resedinta sa de la Marea Neagra, convorbiri cu liderul palestinian Mahmoud Abbas.

Se crede ca ar putea fi discutata si posibilitatea asigurarii unui nou sprijin financiar din partea Rusiei pentru Autoritatea Palestiniana. Dupa cum relateaza corespondentul BBC la Moscova, pe masura ce Rusia incearca sa joace un rol tot mai important in Orientul Apropiat, politca sa externa in regiune a devenit izbitor de diferita de cea a Americii si a Europei.

Spre deosebire de Washington si Bruxelles, Moscova a refuzat sa condamne organizatia Hamas si sa o considere organizatie terorista.

Mai mult chiar, acum doua luni i-a invitat pe liderii Hamas la Mosscova, pentru convorbiri.

In timp ce, in urma formarii unui guvern dominat de Hamas, Statele Unite si Uniunea Europeana au suspendat asistenta financiara acordata palestinienilor, Rusia a promis ca nu va proceda la fel.

Saptamana trecuta Rusia a transferat Autoritatii Palestiniene 10 milioane de dolari - fonduri de urgenta.

Se asteapta ca la discutiile pe care le va avea la Soci cu presedintele Putin, liderul palestinian Mahmoud Abbas sa ceara continuarea asistentei financiare.

Mahmoud Abbas, intre guvernul Hamas si comunitatea internationala

Rusia este de parere ca si in conditiile in care Hamas se afla la conducerea cabinetului palestinian, izolarea nu e solutia cea buna, mai spune corespondentul BBC la Moscova.

Inainte de a pleca spre Rusia, Mahmoud Abbas a tinut un discurs televizat, prilejuit de implinirea a 58 de ani de la razboiul arabo-israelian si crearea statului Israel - zi pe care palestinienii o numesc al Nakba, Catastrofa.

Cu acest prilej, Mahmoud Abbas a adresat un apel in vederea ridicarii sanctiunilor economice impuse palestinienilor.

Fara finantare occidentala si fara veniturile fiscale si vamale, netransferate de Israel, Autoritatea Palestiniana se afla in prezent intr-o criza financiara profunda.

Numarul angajatilor care nu au mai fost platiti de doua luni incoace trece de 160 de mii.

In cursul zilei de luni, ministrii de externe din tarile Uniunii Europene discuta posibilele solutii pentru a putea acorda ajutor populatiei din teritoriile palestiniene, insa fara a sprijini guvernul gruparii Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.