Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a apreciat nivelul deficitului public al Ungariei drept “foarte grav” si s-a pronuntat pentru o politica de “consolidare fiscala” din partea noului guvern socialist-liberal de la Budapesta, informeaza AFP.

Cu prilejul unui colocviu pe tema euro, desfasurat joi la Linz (Austria), comisarul Almunia s-a declarat ingrijorat de nivelul deficitului public al Ungariei si a avertizat ca situatia se va agrava daca nu va fi luata nici o "masura serioasa de consolidare fiscala".

"Astept ca noul guvern sa isi stabileasca programul oficial in materie", a adaugat oficialul comunitar. Ungaria a avut in 2005 un deficit public echivalent cu 6,1% din PIB. Pentru 2006 este prevazut un nivel de 4,7%, dar analistii estimeaza ca acesta ar putea depasi 8%. Pentru a adera la zona euro, obiectiv amanat pentru 2010, Budapesta ar trebui sa reduca deficitul public la sub 3% din PIB incepand din 2008.

Realizarea acestui obiectiv depinde de guvern, a subliniat comisarul european. Trecerea la euro mai presupune un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB. In 2005 el s-a situat la 58,3% si ar putea depasi 64% in 2006, cu tendinta de crestere in absenta masurilor adecvate, avertiza Banca Centrala a Ungariei. Potrivit AFP, premierul Ferenc Gyurcsany este favorabil unei reforme a sectorului public, dar a exclus orice "terapie de soc".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.