Alexandr Milinkevici a luat parte la alegerile prezidentiale din martie

Unul dintre principalii lideri ai opozitiei din Belarus, Alexandr Milinkevici, a fost eliberat vineri din inchisoare. Domnul Milinkevici a fost retinut timp de doua saptamani pentru ca a participat la un mars de protest la care s-au scandal lozinci impotriva presedintelui Alexandr Lukasenko. Alexandr Milinkevici a luat parte la alegerile prezidentiale din martie, un scrutin considerat de observatorii internationali drept lipsit de validitate.

Presedintele Alexandr Lukasenko a obtinut o majoritate confortabila pentru un nou mandat, dar statele occidentale au afirmat ca atmosfera din campania electorala a fost una marcata de actiuni de intimidare impotriva opozitiei si a presei independente.

Dupa alegeri au avut loc mai multe manifestatii de strada, la care opozitia a scandat lozinci impotriva lui Alexandr Lukasenko.

Daca la primele fortele de ordine s-au marginit in a impiedica accesul manifestantilor la cladirile cheie din Minsk, la ultima demonstratie s-au operat arestari masive.

Statele occidentale au impus restrictii de deplasarea presedintelui Alexandr Lukasenko

Printre cei care au fost retinuti s-a aflat si Alexandr Milinkevici. De la recentul scrutin, circa o mie de activisti ai opozitiei au fost arestati in Belarus.

Majoritatea au primit sentinte de pana la 15 zile de inchisoare, fiind acuzati ca au participat la marsuri neautorizate.

Un alt lider al opozitiei, Alexandr Kozulin, se afla in inchisoare din 25 martie. Acuzatiile impotriva sa sunt mult mai grave.

Kozulin este invinuit de huliganism, in urma unei manifestatii la care au avut loc ciocniri cu politia. Avocatii sai sustin ca domnul kozulin ar putea fi condamnat la cativa ani de inchisoare.

Statele occidentale au impus restrictii de deplasarea presedintelui Alexandr Lukasenko si principalilor oficiali din administratia acestuia. Doar Rusia, China, Cuba si alte cateva state fost sovietice au declarat ca sprijina guvernul de la Minsk.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.