Un grup de lideri ai miscarilor rivale Fatah si Hamas au creat o platforma politica comuna, care cuprinde acceptarea statului palestinian alaturi de Israel - a transmis ieri Associated Press.

Deocamdata nu este clar daca restul Hamas, si in special liderii sai cei mai duri, aflati in afara teritoriilor palestiniene, vor accepta noul program. Documentul, care a fost prezentat presedintelui Mahmud Abbas miercuri, a fost elaborat de lideri ai celor doua miscari aflati in inchisori israeliene.

Abbas a spus ca sprijina documentul, care il autorizeaza sa desfasoare negocieri de pace cu Israelul. "Documentul este foarte important. Adopt pozitia acestor eroi. El include o viziune politica adanca si realista, care in mare masura reprezinta punctul meu de vedere... si deci mi-l insusesc", a declarat presedintele.

Fatah si Hamas vor avea consultari cruciale peste doua saptamani, in tentativa de a-si rezolva disputele, iar documentul ar putea fi discutat cu acest prilej.

Documentul a fost redactat in inchisoarea Hadarim, unde sunt inchisi Marwan Barghouti, lider al Fatah, si Abdel Khaleq Natche, lider al Hamas. Nu se stie daca Natche a avut acceptul conducerii din strainatate a Hamas, inclusiv pe cel al liderului suprem, Khaled Meshaal, aflat in Siria.

Documentul cere ca statul palestinian sa cuprinda intregul teritoriu ocupat de Israel in 1967. O astfel de pozitie ar insemna o pirueta majora pentru Hamas, care propovaduieste distrugerea completa a Israelului si incorporarea lui in viitorul stat palestinian. Se pare ca solutia aleasa imbratiseaza initiativa de pace araba de la Beirut, iar orice eventual acord va trebuie supus aprobarii parlamentului sau unui referendum.

Totusi, documentul nu face referinta la renuntarea la violenta. El mentioneaza ca palestinienii "isi vor inteti rezistenta pe pamanturile ocupate in 1967". Hamas, care a respectat in general armistitiul declarat in februarie 2005, nu a renuntat oficial niciodata la violenta, iar Barghouti a sprijinit continuarea atentatelor si atacurilor anti-israeliene in teritoriile palestiniene, in contrast cu Abbas, care se opune.

Documentul mai mentioneaza ca, odata cu adoptarea programului propus, Fatah se va alatura guvernului condus de Hamas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.