Elmar Brok, presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European, a declarat ca este foarte surprins de comportamentul guvernantilor de la Sofia fata de observatiile primite din partea expertilor europeni privind progresul inregistrat de aceasta tara in domeniul justitiei si al afacerilor interne, consemneaza cotidianul bulgar “Monitor”.

Brok a spus ca nu intelege mesajele pe care le transmite premierul Serghei Stanisev, care repeta tot timpul ca daca Bulgaria nu va intra in UE in 2007, tara va intra intr-o criza interna: "Sa semnezi un Tratat, parlamentul tau sa-l ratifice si in final sa spui ca punerea lui in practica va distruge stabilitatea tarii, acest fapt ma enerveaza cumplit", a spus Brok. El a reamintit ca, la fel ca eventuala amanare, si activarea clauzelor de salvgardare sunt inscrise in Tratatul de aderare al Bulgariei la UE.

Parlamentarul european, enervat de vaicarelile Sofiei, a emis ipoteza ca este posibil ca aderarea Bulgariei la UE sa fie amanata nu cu un an, ci pentru o perioada mai indelungata de timp. "Intr-o comunitate, ne va fi destul de greu, daca aceasta este argumentatia pe care o vom auzi in toate cazurile de insucces.

De fapt, daca amanarea cu un an va duce la instabilitate in tara, atunci mi se pare ca va trebui sa asteptam mai mult", a mai afirmat Brok. In opinia sa, pentru Bulgaria lucrul cel mai important este sa demonstreze ca schimbarile legislative adoptate cu intarziere sunt aplicabile in practica. "Daca in Bulgaria se produc 150 sau 180 de crime organizate impotriva unor persoane din diferite grupari criminale si doar trei sau patru dintre aceste crime sunt anchetate cu succes, atunci inseamna ca ceva nu prea e in regula si ne temem ca exista retele care, dupa toate probabilitatile, ajung si in structurile statului".

Bruxelles-ul a cerut Sofiei depuna mai multe eforturi in ceea ce priveste eradicarea crimei organizate, avertizand ca, daca nu va inregistra imbunatatiri in acest domeniu, aderarea poate fi amanata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.