Contrar asteptarilor, cele peste 2.200 de personalitati, din 96 de tari, reunite in Elvetia, la Davos, la Forumul Economic Mondial, vor uita, cel putin pentru cinci zile, de chestiunile legate de putere si politica, discutiile lor urmand a fi concentrate asupra problemelor stringente, cu caracter social, ale momentului, anume saracia si schimbarile climaterice la nivel global.

Lucrarile forumului au fost deschise ieri seara, in orasul elvetian, gazda traditionala a intrunirii anuale, printr-un discurs inaugural al premierului britanic, Tony Blair, liderul actualei presedintii a G8. Printre cei in jur de 20 de reprezentanti de marca, sefi de guverne si de state, se numara si Jacques Chirac, primul presedinte francez prezent la forumul de la Davos, care a anuntat ca va propune planuri concrete pentru finantarea ajutoarelor umanitare, cancelarul german Gerhard Schroder si, nu in ultimul rand, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. De asemenea, conducatorul Africii de Sud, Thabo Mbeki, precum si noul presedinte al Ucrainei, Victor Iuscenko, se vor afla in randurile participantilor. Organizatorii spera ca si noul lider palestinian, Mahmoud Abbas, va onora invitatia, oferind un bun prilej inceputului unor discutii cu cel putin unul dintre cei trei ministri israelieni, inclusiv cu Shimon Perez.

Unul dintre sediile in care vor avea loc dezbaterile a fost special securizat impotriva manifestantilor, cu atat mai mult cu cat, in paralel, in localitatea braziliana Porto Alegre se desfasoara Forumul Social Mondial, care reuneste mii de militanti potrivnici globalizarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.