Programul a fost infiintat in 1986 cu obiectivul de a promova mai bune relatii intre SUA si aliatii sai, sa elimine barierele inutile, stimuland industria turismului si permitand Departamentului de Stat sa focalizeze resursele consulare in alte directii. Turistii eligibili VWP sunt priortari la admiterea pe teritoriul SUA si sunt inregistrati in baza de date a Departamentul de Stat American pentru Securitatea Tarii in programul US VISIT.

27 de tari fac parte din programul Visa Waiver:
Andorra, Islanda, Norvegia, Australia, Irlanda, Portugalia, Austria, Italia, San Marino, Belgia, Japonia, Singapore, Brunei, Liechtenstein, Slovenia, Danemarca, Luxemburg, Spania, Finlanda, Monaco, Suedia, Franta, Olanda, Elvetia, Germania, Noua Zeelanda, Regatul Unit al Marii Britanii.

Ponturi pentru calatorii care nu fac parte din programul Visa Waiver

Ponturi pentru cei care doresc sa calatoreasca in SUA, dar sunt cetateni ai unor state non-membre ale programului Visa Waiver:

1. Sa aplice din timp pentru o viza SUA. La unele consulate si ambasade ale Statelor Unite, timpul de asteptare pentru a te inscrie in audienta la un interviu personal poate sa fie de cateva saptamani.

2. Sa nu uite ca aplicare apentru a obtine o viza SUA costa 100 de dolari americani si ca aceasta suma nu este returnabila. Toate aplicatiile trebuiesc platite in avans, inainte de a stabili un interviu.

3. Aplicantii pentru viza trebuie sa completeze formularele necesare si sa se pregateasca sa demonstreze stabilitatea economica si legaturile puternice pe care le are cu familia in tara si, mai ales, ca intentioneaza sa se intoarca acasa dupa o vizita de scurta durata in Statele Unite.

4. Daca sunt acceptati si primesc viza SUA, cele doua degete mari de la ambele maini sunt scanate digital si sunt fotografiati, dupa care sunt inscrisi in programul US VISIT. Acest program a fost creat pentru a mari gradul de securitate al cetatenilor SUA si al tuturor vizitatorilor care calatoresc in Statele Unite.

Industria Americana de Turism intelege ca aceste noi "cerinte" impuse pentru a obtine o viza sunt dificil de indeplinit si apreciaza intelegerea si rabdarea de care dau dovada aplicantii. Guvernul SUA si Industria de Turism Americana isi declara totusi deschiderea fata de cei care doresc sa calatoreasca.
De aceea, TIA - Asociatia Intreprinzatorilor din Industria de Turism Americana - colaboreaza cu Guvernul SUA pentru imbunatatirea procesului de obtinere a vizelor turistice.

Cerinte ce trebuie indeplinite pentru ca un stat sa intre in acest program.

Pentru a fi desemnat ca participant in Programul Visa Waiver, tarile candidate trebuie sa indeplineasca cateva criterii legislative stabilite de Actul Imigratiei si Nationalitatii (USC 1187), Actul Securitatii la Granita si Actul de Reforma al Vizelor de Intrare si a Securitatii la Granita (EBSVERA).

Printre aceste criterii se numara:

1.Guvernele statelor sa asigure reciprocitate - ridicarea necesitatii obtinerii vizelor se face de ambele parti, de catre Guvernul SUA si cel al tarii incluse in program. Perioada izitelor este stabilita insa la maxim 90 de zile pentru turism sau afaceri.

Citeste si:

2. Guvernele trebuie sa adapteze tehnologia de verificare a pasapoartelor ("scanerele" folosite pentru citirea pasapoartelor trebuie sa fie cele utilizate in toate statele membre ale programului)

3. Guvernele trebuie sa implementeze programe biometrice de identificare a persoanelor si de citire a documentelor de calatorie, care sa se ridice la standardele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile

4. Tarile trebuie sa aiba o rata scazuta de imigratie clandestina (asa cum este explicata in Sectiunea 27 c.2.A. a Actului Imigratiei si Nationalitatii)

5. Indicele de refuz al aplicatiilor pentru viza sa fie mic - calculat la nivel national; indicele de "violare" a termenilor de acordare a vizelor sa fie mai mic de 2% din numarul total al cetatenilor din statul respectiv care au calatorit, in anul fiscal anterior, pe teritoriul SUA.

Pe langa aceste criterii, pentru a participa la programul Visa Waiver, tara respectiva va fi analizata de catre Departamentul de Stat American pentru Securitatea Tarii (DHS) si Secretariatul de Stat American, pentru a fi evaluat impactul pe care cetatenii-calatori ai statului respectiv il vor avea asupra intereselor si nevoilor de securitate ale SUA.

Vor fi luate in calcul: concordanta intre legislatia in domeniul imigrarii din SUA si cea din statul candidat; tratatele de extradare semnate intre cele doua; concordanta intre procedurile juridice.

Criterii determinante in acceptare aunui stat in programul Visa Waiver:

1. Pasapoartele: Procedurile de producere si eliberare a acestor documente trebuie sa fie de maxima securitate. Actele trebuie sa respecte standardele de securitate din statele membre ale programului, sa prezinte numeroase sisteme de siguranta care sa impiedice falsificarea sau furtul lor.

2. Legislatia din statul candidat trebuie sa fie de natura sa impiedice astfel de evenimente.
Mai mult, trebuie sa existe prevederi legale si institutii care sa lupte impotriva amenintarilor la adresa unui stat (activitati teroriste, crima organizata, spalare de bani, trafic de droguri si de persoane)

3. Trebuie sa existe institutii si legi speciale pentru lupta impotriva imigratiei si contrabandei

4. Este absolut necesar ca statul candidat sa aiba stabilitate politica si economica

5. Sa existe acorduri de cooperare semnate cu SUA si alti parteneri internationali ai acesteia in domeniul luptei impotriva acestor amenintari, inclusiv tratate de extradare.