Prizonieri la inchisoarea irakiana Abu Ghraib

Reprezentanti SUA au continuat sa depuna marturie in fata Comitetului impotriva Torturii al Natiunilor Unite, la Geneva. Pentru prima oara, ei au admis existenta asa-numitelor "inchisori secrete". Delegatia americana a sosit la Geneva gata sa admita ca s-au facut greseli, in principal la inchisoarea irakiana Abu Ghraib.

Ea aprezentat o lista de peste 100 de cazuri ajunse la Curtea Martiala, in urma unor abuzuri comise in centre de detentie ale SUA.

Dar cei 30 de juristi trimisi de Washington in fata Comitetului ONU impotriva torturii au avut si au alt mesaj de prezentat: SUA se afla in razboi cu Al Qaeda, si acest razboi va fi lung.

Reprezentantii ONU au dorit, pe de alta parte, raspunsuri concrete, asupra modului in care e definita tortura si a metodelor de interogare folosite de serviciile secrete.

Consilierul-sef in probleme juridice al ministerului american de externe, John Bellinger, nu a dat un raspuns foarte clar.

"Ideea de baza este: se conformeaza serviciile de informatii legilor in vigoare si pot spune ca ele isi iau obligatiile juridice foarte in serios. Detentia secreta este detentie secreta, prin definitie, tortura? Cred ca este o chestiune care poate starni dezbateri", spune John Bellinger.

Este prima recunoastere publica in fata unei institutii ONU a faptului ca SUA au inchisori secrete.

John Bellinger a declarat ca ele sunt legale intr-o stare de razboi si ca lumea ar trebui sa creda Washington-ul, atunci cand acesta afirma ca in aceste locuri nu au loc acte de tortura.

Comitetul ONU isi va face publica reactia fata de raportul SUA in cursul saptamanii viitoare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.