Desemnarea generalului Hayden starneste ingrijorari in SUA, membri ai Congresului din Partidul Republican al Presedintelui Bush au exprimat o opozitie ferma fata de intentia sefului executivului de a-l numi in fruntea serviciilor secrete pe generalul de aviatie Michael Hayden.

Agentia Centrala de Informatii a SUA, CIA-ul, a ramas fara director, in urma demisiei lui Porter Goss, survenite vineri.

Unul dintre parlamentarii Republicani marcanti, Peter Hoekstra, presedintele Comisiei de specialitate, a explicat motivele rezervelor sale.

"Am un mare respect pentru Mike Hayden, care si-a facut datoria cu brio in toate functiile avute de-a lungul unei cariere respectabile", a spus Peter Hoekstra.

E omul nepotrivit, in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Peter Hoekstra

"Dar, realist vorbind, e omul nepotrivit, in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Nu ar trebui sa avem un militar la conducerea unei agentii civile in acest moment" a declarat congressman-ul Republican.

Atat parlametarii Republicani, cat si cei Democrati au declarat ca numirea generalului Hayden in frunte CIA ar conferi armatei puteri prea mari asupra serviciilor secrete.

De asemenea, ei si-au exprimat ingrijorarea privind rolul jucat de generalul Hayden intr-un controversat program de punere sub urmarire a populatiei americane civile.

Pentru a putea fi numit in functie, candidatul propus de George Bush trebuie audiat de comisiile de specialitate ale Senatului, iar apoi confirmat prin votul a cel putin 51 din cei 100 de senatori.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.