Comitetul francez interministerial pentru integrare, reunit sub conducerea premierului Dominique de Villepin, a decis conditionarea acordarii cartii de rezident pe teritoriul Frantei de un nivel corect al cunoasterii limbii franceze, confirmat de un document intitulat "Diploma initiala de limba franceza" (DILF).

Documentul, solicitat in cadrul Contractului de primire si integrare (CAI), va fi absolut necesar, de la 1 ianuarie 2007, oricarui strain ce doreste sa obtina un sejur in Franta de 10 ani. Masura a fost luata dupa ce s-a constatat ca, anual, aproximativ 100.000 de persoane intra in Franta cu scopul de a se instala definitiv.

Pentru a spera sa obtina cartea de rezidenta, imigrantul va trebui, de asemenea, sa urmeze cursuri de formare civica, sa cunoasca si sa respecte "valorile Republicii", asa cum prevede legea imigrarii, a carei dezbatere a inceput la 2 mai in Adunarea Nationala a Frantei.

Fireste, a precizat Catherine Vautrin, ministru delegat pentru Coeziunea Sociala, solicitantilor de rezidenta nu li se va cere sa traduca texte de Moliere, sau sa faca o redactare elevata, ci cunostinte de baza.

DILF presupune, de exemplu, sa intelegi instructiunile simple, sa poti citi cat este ceasul, sa identifici semnalmentele, sa ceri sau sa dai un pret, sa descrii locurile in care te afli, sa indici natura problemelor de sanatate sau sa soliciti o audienta. Pentru a dobandi aceste cunostinte, a precizat doamna Vautrin, imigrantilor sositi in Franta li se propune frecventarea unor cursuri ce pot dura pana la 500 de ore.

Efortul bugetar pentru formarea lingvistica, de 60 milioane de euro in 2006, va fi majorat in 2007-2008, a mai spus Catherine Vautrin. Justificand noua decizie referitoare la modalitatea obtinerii rezidentei in Franta, doamna Vautrin a mentionat faptul ca 28 la suta dintre semnatarii unui CAI, inca neobligatoriu, nu sunt in stare sa comunice corect in franceza.

Comitetul interministerial pentru integrare a impus obligativitatea organizarii in cadrul prefecturilor a ceremoniilor prilejuite de obtinerea cetateniei franceze. In 2004, cetatenia franceza a fost dobandita de 169.000 de persoane.

O "Sarbatoare a fraternitatii" va avea loc in fiecare an, prilej pentru a pune in evidenta aportul imigrantilor la dezvoltarea societatii franceze. Anual, vor fi organizate reuniuni nationale "pentru evidentierea talentelor si reusitelor integrarii". Comitetul interministerial a incredintat Inaltului consiliu al integrarii misiunea de a evalua si veghea la reprezentarea diversitatii culturale a minoritatilor in audiovizualul francez.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.