Incepand din data de 9 mai, utilizarea centurii de siguranta va fi obligatorie in autocare si microbuze in spatiul Uniunii Europene, Rompres

"Sunt convins ca aceasta masura poate salva mii de vieti" si ca "va contribui la atingerea obiectivului european de a reduce la jumatate numarul persoanelor ucise pe sosea la orizontul anului 2010, in raport cu cei 50.000 de morti din 2001", a spus, vineri, comisarul european pentru transporturi, Jacques Barrot.

Pana in prezent, legislatia europeana prevedea obligativitatea centurii de siguranta in cazul vehiculelor de mai putin de 3,5 tone.

Marti, 9 mai, va intra in vigoare o directiva europeana care va extinde aceasta obligativitate la toate categoriile de vehicule echipate cu centuri de siguranta. Acest lucru va presupune o schimbare, in special pentru microbuzele cu peste noua pasageri, autocarele pentru turism si vehiculele comerciale, deoarece, pana in prezent, utilizarea centurii de siguranta pe scaunele din spate nu era obligatorie.

O noua directiva, care va intra in vigoare pana la sfarsitul anului, va completa arsenalul legislativ european, obligand toate microbuzele si autocarele sa fie echipate cu centuri de siguranta in spate.

Neutilizarea centurii de siguranta constituie a doua cauza de deces, dupa nerespectarea limitelor de viteza si inainte de conducerea in stare de ebrietate. Directiva, care va intra in vigoare martea viitoare, ii obliga pe automobilisti sa utilizeze dispozitive adaptate pentru copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.