Cancelarul german Angela Merkel a criticat joi seara la Washington Iranul si gruparea palestiniana radicala Hamas pentru ca au pus sub semnul intrebarii dreptul la existenta al statului Israel, reafirmand ca Teheranul nu trebuie sa se doteze cu arma nucleara, informeaza AFP.

"Dreptul Israelului de a exista nu trebuie pus niciodata sub semnul intrebarii", a declarat cancelarul german, in fata Comitetului evreiesc american cu ocazia celei de-a 100 aniversari de la crearea sa, in prezenta presedintelui american George W. Bush si a secretarului general al ONU, Kofi Annan.Responsabilul german a apreciat drept "intolerabil, pentru oricare guvern german, ca presedintele iranian sa repuna in discutie dreptul la existenta al statului Israel". Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut in mai multe randuri "stergerea" Israelului de pe harta lumii, aminteste AFP.

Totodata, cancelarul german si-a reafirmat preocuparea privind dosarul nuclear iranian, apreciind necesara crearea unui front unit in fata Republicii Islamice Iran pentru a o "impiedica sa se doteze cu arme nucleare". Guvernul palestinian condus de Hamas "trebuie sa respinga violenta, sa recunoasca fara ambiguitate dreptul Israelului la existenta si sa respecte acordurile incheiate", a subliniat cancelarul german, expirmandu-si regretul ca "Hamas nu a ales calea pacii cu Israelul".

"Ca germani, suntem si vom ramane angajati sa combatem toate formele de antisemitism, rasism si xenofobie", a subliniat cancelarul german. Angela Merkel a apreciat de asemenea ca Europa si SUA trebuie sa ramana unite pentru a combate terorismului international "marea amenintare a secolului XXI".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.