Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite pregateste un proiect de rezolutie care prevede luarea unor masuri impotriva Iranului daca acesta nu opreste imediat programul de imbogatire a uraniului.
Documentul a fost intocmit dupa ce raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica - dat publicitatii vineri - a confirmat ca Iranul a sfidat solicitarile ONU de a inceta imbogatirea uraniului.

Proiectul de rezolutie, sustinut de Statele Unite, Franta si Marea Britanie, reprezinta ultima tentativa a Occidentului de a face presiuni politice asupra Teheranului.

Documentul se bazeaza pe Capitolul sapte al Cartei ONU care permite impunerea de sanctiuni si chiar interventia militara ca masura ultima.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, John Bolton, a precizat: "Vom cere Iranului sa suspende imbogatirea uraniului si daca acesta nu renunta la actiunile care reprezinta o amenintare la securitate si pacea internationala, atunci Consiliul este gata sa ia masurile necesare, incepand cu sanctiuni".

Dar Rusia si China - membri permanenti ai Consiliului de Securitate - nu agreaza impunerea de sanctiuni si nici rezolutiile intocmite in baza Capitolului sapte al Cartei ONU, intrucat ele pot conduce in final la o interventie militara.

"Nu credem ca aceasta chestiune poate fi rezolvata prin forta," a spus ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin care a insistat ca inca este posibila o solutie diplomatica.

Ramane de vazut insa daca Rusia si China isi vor folosi dreptul de veto cand se va ajunge la votarea acestei rezolutii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.