Un tablou de Picasso s-a vandut la o licitatie in New York pentru suma record de 95 de milioane de dolari. Este vorba de un portret al partenerei de viata a lui Picasso, Dora Maar, cea pe care marele pictor a considerat-o o unica sursa de inspiratie.
Tabloul o infatiseaza pe Dora Maar cu o pisica pe umar si, desi nu este de mari dimensiuni, este considerat de critici drept una dintre operele de referinta ale lui Picasso.

Pictura este populara printre iubitorii de arta, pentru ca a fost reprodusa de multe ori, insa este prima data cand originalul a fost expus in public in ultimii 40 de ani.

Iata cum deschidea licitatia responsabilul casei Sothebys, din New York.

"Deschidem cu 38, 39 de milioane de dolari... astept oferte...", spune el.

In curand, in cursa au ramas doar un licitator prin telefon si un necunoscut, de varsta mijlocie, asezat in ultimele randuri.

Nationalitatea si identitatea acestei persoane, care a si castigat, nu au fost dezvaluie.

"Vand pentru 85 de milioane. Va multumesc", spune reprezentantul casei de licitatie.

Suma totala creste cu 10 milioane in urma comisionului luat de Sothebys.

Necunoscutul cumparator a disparut imediat. Cel mai probabil era un intermediar pentru un colectionar care doreste sa isi pastreze anonimatul.

Casele de licitatie sustin ca in aceasta primavara au fost asaltate de cumparatori cu bani din Rusia, China si India.

Suma de 95 de milioane de dolari este a doua ca valoare din istoria licitatiilor de arta. Acum doi ani, un alt tablou de Picasso s-a vandut cu 104 milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.