Vicepresedintele american Dick Cheney a lansat critici vehemente la adresa Rusiei cu ocazia unei reuniuni a liderilor est europeni la Vilnius, in Lituania. Domnul Cheney a spus ca Rusia se indeparteaza de drumul democratiei, ceea ce i-ar putea deteriora relatiile cu alte tari.

Sunt cele mai serioase critici lansate de un oficial american la adresa Moscovei, din ultimii ani.

Vicepresedintele american considera ca oponentii reformelor din Rusia incearca sa intoarca tara de pe drumul pe care l-a ales acum un deceniu.

In opinia sa, guvernul de la Moscova se face vinovat de faptul ca restrictioneaza in mod incorect libertatea presei, cea religioasa si a gruparilor politice.

Dick Cheney a criticat vehement si politica externa a Rusiei.

"Alte actiuni ale guvernului rus s-au dovedit contraproductive, ceea ce ar putea afecta relatiile Rusiei cu alte tari."

"Nu se pot invoca interese legitime atunci cand petrolul si gazele naturale sunt folosite ca instrumente de intimidare sau de santaj, atat prin manipularea furnizarii, cat si prin incercari de a monopoliza distributia."

"Nimic nu poate justifica actiuni legate de subminarea teritoriala a unui vecin, sau influentarea miscarilor democratice", a spus vicepresedintele american.

Dick Cheney a condamnat si polticia guvernului din Belarus, despre care a spus ca este o dictatura care forteaza populatia sa traiasca intr-un climat de frica.

El a adaugat ca in Europa nu e loc pentru un astfel de regim si a cerut eliberarea imediata a liderului opozitiei bieloruse, Alexandr Milinkevici, care a fost arestat saptamana trecuta.

Remarcile au fost facute la conferinta liderilor est europeni unde se discuta despre viitorul democratiei in regiune si despre perspectivele extinderii catre est ale NATO si Uniunii Europene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.