Comisia Europeana a prezentat ieri un raport in care se arata ca invitarea a zece noi state membre in 2004 este un succes politic si economic.
"Extinderea a actionat ca un catalizator pentru modernizarea si dinamizarea Uniunii Europene, ajutind economiile vechilor si noilor state membre sa faca mai bine fata rigorilor globalizarii", se afirma intr-un raport prezentat ieri de Comisia Europeana, document ce marcheaza implinirea a doi ani de la largirea cu zece noi state membre in 2004. La 1 mai 2004, Cipru, Malta, Republica Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania si Letonia aderau la Uniunea Europeana, aceasta fiind cea mai robusta largire din istoria organizatiei. Anul 2004 a reprezentat un moment de cotitura in istoria europeana: a fost pentru prima data cind state care au apartinut blocului comunist si CAER au aderat la Uniunea Europeana.

"Proiectele economice optimiste facute inainte de 1 mai 2004 s-au adeverit aproape in totalitate", a declarat ieri Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Monetare. Raportul aminteste temerile celor 15 state membre ale Uniunii, care se temeau inaintea largirii din 2004 ca marile companii isi vor muta o mare parte din locurile de munca in estul Europei, fenomen cunoscut sub numele de delocalizare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.