Soldatii bolivieni pazesc o rafinarie a companiei braziliene Petrobras.

Presedintele Boliviei, Evo Morales, a dat asigurari omologului sau brazilian, Luis Inacio Lula da Silva, ca decizia sa de a plasa industria energetica sub controlul statului nu va afecta livarile de gaze naturale catre Brazilia.

Si Uniunea Europeana s-a declarat ingrijorata de ultimatumul dat de presedintele Morales companiilor straine, carora le-a oferit sase luni in care sa predea statului bolivian controlul asupra productiei de petrol si gaze, in caz contrar urmand sa fie evacuate.

Brazilia este cel mai important partener strain al Boliviei. Compania braziliana PetroBras - proprietate a statului - este cel mai mare producator de gaze din Bolivia, care asigura jumatate din gazele naturale consumate de Brazilia.

Promisiuni si ingrijorari

Ne preocupa impactul acestor masuri asupra pretului mondial al petrolului si gazelor

Uniunea Europeana

Presedintele Boliviei l-a asigurat telefonic pe omologul sau brazilian ca livrarile de gaze nu vor fi afectate, dar a precizat ca trebuie renegociat contractul.

Decretul sau prevede ca firmele straine care opereaza in Bolivia in domeniul energetic sa pastreze doar 18% din profiturile obtinute din extractia de gaze naturale.

PetroBras si compania spaniola Repsol s-au declarat ingrijorate de decret si au anuntat ca vor lupta pentru drepturile lor.

Presedintele Morales si-a anuntat decizia luni si a trimis armata sa pazeasca zacamintele de petrol si gaze.

El a acceptat sa se intalneasca joi cu presedintii Argentinei, Venezuelei si Brazilei pentru a discuta ceea ce presedintele brazilian a numit 'securitatea energetica a Americii de Sud'.

Argentina depinde, ca si Brazilia de livrarile de gaze naturale din Bolivia.

Impactul asupra preturilor

Soldatii bolivieni pazesc o companie de gaze si Uniunea Europeana s-a declarat ingrijorata de anuntul presedintelui Evo Morales. Un purtator de cuvant al UE, Ferran Tarradellas Espuny, a declarat la BBC ca Bruxellesul analizeaza situatia inainte de a lua vreo masura.

El a mai precizat ca "in ceea ce priveste securitatea aprovizionarii Uniunii Europene cu gaze si petrol nu sunt ingrijorari, intrucat se importa putin din Bolivia, dar ne preocupa impactul acestor masuri asupra pretului mondial al petrolului si gazelor".

"Pietele internationale au fost deja supuse unor presiuni substantiale in ultima vreme si acest anunt nu e o veste buna - in mod categoric", a spus purtatorul de cuvant al UE.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.