Bolivia se afla pe locul doi in lume in ce priveste rezervele de gaze naturale.

Armata Boliviei a preluat controlul asupra campurilor de titei, dupa ce Presedintele Evo Morales a decretat plasarea industriei petrolului si a gazelor naturale sub controlul statului.
Evo Morales a anuntat luni, printr-un "decret suprem", ca acorda statului controlul absolut asupra tuturor resurselor de hidrocarburi.

Presedintele bolivian a facut public decretul in cadrul unui discurs tinut la campurile de petrol si gaze naturale de la San Alberto, din Sudul tarii.

Planul presedintelui Morlaes nu implica, insa, exproprierea si nationalizarea totala a industriei energetice - cel putin nu pe termen scurt.

Este vorba de plasarea acestei industrii sub controlul statului, ceea ce permite ramanerea companiilor internationale in Bolivia, dar in termeni noi.

in timpul unei vizite facute in Brazilia, in luna ianuarie, presedintele Morales a declarat ca nu intentioneaza sa exproprieze proprietatile detinute de straini, sau sa alunge din tara companiile straine.

"Companiile straine au tot dreptul sa-si recupereze investitiile si sa faca profituri, dar acestea trebuie sa fie echilibrate", a declarat presedintele Boliviei la vremea respectiva.

Companiile internationale

Presedintele Morales a promis - in timpul campaniei electorale - ca va lupta impotriva politicii economice a SUA

in urma decretului de luni, companiile straine trebuie sa se plaseze sub controlul unei companii umbrela, proprietate a statului bolivian, ceea ce le va reduce profiturile.

Astfel, firmele de petrol si de gaz din strainatate vor avea la dispozitie 180 de zile pentru a semna noi contracte cu guvernul Boliviei.

Principalele companii petroliere care opereaza in aceasta tara provin din tari precum Brazilia, Spania, Argentina, Marea Britanie si Franta.

Bolivia, cea mai saraca tara din America de Sud, este totodata a doua tara din lume in ce priveste rezervele de gaze naturale.

Dar aceasta bogatie a creat crize severe datorate divergentelor de opinie privind dezvoltarea industriei de extractie, distributia profiturilor si alegerea pietelor de desfacere.

Presedintele Morales sustine ca profiturile suplimentare obtinute de statul bolivian in urma deciziei anuntate luni, vor fi folosite pentru a ajuta populatia indigena.

De asemenea, el isi propune sa se orienteze spre America de Sud pentru a gasi piete de desfacere, mai degraba decat spre SUA.

Analistii internationali considera ca prezenta companiilor straine in Bolivia este esentiala pentru dezvoltarea industriei energetice.

Ramane - asadar - de vazut daca ele vor considera ca merita sa mai ramana in noile conditii.

Este posibil sa nu fie incantate de perspectiva unor profituri mai mici, dar - in conditiile pretului mondial crescut al petrolului - este posibil sa decida sa ramana totusi in Bolivia.

Primele reactii nu s-au lasat asteptate - ele au venit din partea Braziliei si Spaniei.

Guvernul a caracterizat decizia drept 'neprietenoasa', iar compania de stat braziliana Petrobras a anuntat ca noua lege ii face investitiile de mai multe miliarde de dolari din Bolivia nerealiste.

Ministerul de externe al Spaniei si-a exprimat ingrijorarea profunda si speranta ca vor urma negocieri si un dialog pe aceasta tema.

Corespondentii transmit ca decretul prezidential ar putea avea un impact semnificativ asupra afacerilor din Bolivia ale companiei spaniole, Repsol YPF.

Scumpirea petrolului?

Bolivienii sarbatoresc dupa anuntul de luni

Ce implicatii ar putea avea plasarea industriei energetice a Boliviei sub controlul statului asupra pietei internationale a petrolului?

Andrei Postelnicu de la Financial Times crede ca "nu poate fi exclusa o crestere pe termen scurt a pretului petrolului, deoarece piata titeiului deja se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste stabilitatea ofertei de titei din piata si lipsa capacitatii neexploatate".

Dl Postelnicu mai crede ca, daca guvernul bolivian da dovada de transparenta, "atunci exista o sansa ca pretul titeiului sa se stabilzieze".

Andrei Postelnicu spune ca, in general, pietele de capital nu vad cu ochi buni interventiile guvernelor in sistemul cererii si ofertei.

Asta cu atat mai mult cu cat Guvernul Morales nu ofera credibilitate ca ar putea oferi energie la fel de bine ca o companie cu traditie.

Tendinte 'socialiste'

Presedintii Boliviei, Cubei si Venezuelei au semnat un acord de cooperare cu tenta socialista

Decretul vine la doar doua zile dupa ce presedintele bolivian a semnat un acord de cooperare cu presedintii Cubei si Venezuelei.

Acordul, denumit Alternativa Bolivariana a Americilor, planuieste o versiune socialista de cooperare si comert in regiune.

Mai precis, guvernele celor trei tari au facut front comun impotriva proiectelor de comert si liber schimb pe care Statele Unite le promoveaza in America Latina.

Conform acordului, guvernul Venezuelei promite sa livreze Boliviei gazolina si sa creeze un fond pentru programe de dezvoltare de 100 de milioane de dolari.

Guvernul de la Havana a promis ca va trimite in aceasta tara din Anzi medici si profesori care sa lucreze gratuit pentru bolivienii saraci, lipsiti de acces la asistenta medicala si educatie.

Bolivia - cea mai saraca din America de Sud - este condusa din ianuarie 2006 de Evo Morales, un fost lider de sindicat.

in timpul campaniei electorale, acesta a promis ca va lupta impotriva politicii economice de la Washington si ca va fi un "cosmar pentru guvernul Statelor Unite".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.