Ucraina va studia amanuntit impreuna cu Romania problema construirii canalului Bastroe, informeaza Agentia de Presa Independenta Ucraineana (UNIAN). Agentia citata afirma ca presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat luni la Moscova, cu prilejul conferintei de presa de dupa intalnirea cu presedintele rus Vladimir Putin, ca problema construirii canalului Bastroe va fi analizata in amanunt impreuna cu partea romana. In timpul conferintei de presa de la Moscova, Viktor Iuscenko a declarat referindu-se la canalul Bastroe: "Vom acorda o mare atentie acestui subiect". UNIAN mai informeaza ca Iuscenko ar fi avut in cursul serii de luni o convorbire telefonica cu presedintele Traian Basescu. In timpul acestei convorbiri telefonice cei doi presedinti ar fi cazut de acord asupra demararii unui dialog pe problema Bastroe, dialog care ar urma sa includa vizite bilaterale la nivel de presedinti si premieri.

Viktor Iuscenko a precizat ca stabilirea calendarului acestor intalniri pentru problema Bastroe urmeaza sa fie stabilit dupa formarea guvernului ucrainean. Agentia de presa rusa Ria Novosti noteaza doar ca in timpul conferintei de presa de la Moscova, presedintele ucrainean Iuscenko a mentionat o cooperare ruso-ucraineana in ceea ce priveste problemele de la Marea Neagra.

In timpul intalnirii Basescu-Iuscenko de la Kiev de duminica, cu prilejul investirii presedintelui ucrainean, au fost abordate principalele diferende romano-ucrainene, informeaza sursele ZIUA. Surse de la Presedintia Romaniei nu au confirmat ieri daca aceasta convorbire telefonica de luni Basescu-Iuscenko a avut loc.

Conventia Espoo discuta canalul Bastroe

Membrii comisiei de ancheta a Conventiei Espoo se vor intalni in cursul zilei de azi la Geneva, pentru a analiza impactul transfrontalier al lucrarilor de reamenajare a canalului Bastroe de catre Ucraina, informeaza Rompres.

"Este o procedura legala si fireasca, membrii comisiei de ancheta urmand sa stabileasca daca impactul lucrarilor la canalul Bastroe este transfrontalier - si cat de mare este acesta - sau nu", a declarat, marti, Virgil Munteanu, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. El a mai spus ca Romania va fi reprezentata in cadrul acestei comisii de Mircea Staras, din cadrul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, iar Ucraina si Olanda vor avea la randul lor delegati. Amintim ca, in martie 2004, autoritatile ucrainene au demarat lucrarile de reamenajare a canalului Bastroe, in ciuda protestelor organizatiilor neguvernamentale care au sustinut in repetate randuri ca largirea canalului va reduce cantitatea de apa potabila a Romaniei, iar poluarea va creste punand in pericol speciile existente in Delta Dunarii. Conventia Espoo a fost adoptata la 25 februarie 1991 si priveste evaluarea impactului asupra mediului in context frontalier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.