Comisia Europeana a refuzat sa ofere Kievului sperante privind o posibila viitoare admitere a Ucrainei in Uniunea Europeana

Uniunea Europeana nu este pregatita "deocamdata" sa ofere Ucrainei perspective de aderare, a declarat ieri comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, in fata Comisiei pentru Relatii Externe din Parlamentul European, transmite Rompres. Formularea catre noile autoritati de la Kiev a unei propuneri privind un acord de asociere a Ucrainei la UE "ar fi deja un indiciu al aderarii viitoare, iar UE nu este dispusa sa faca acest lucru deocamdata", a subliniat comisarul european. Declaratiile reprezentantului Executivului Uniunii Europene au reprezentat un raspuns la cererea formulata in plenul Parlamentului European de mai multi deputati care au solicitat un semnal mai ferm din partea Uniunii in favoarea ambitiilor europene ale noii puteri de la Kiev.

"Vrem sa aducem Ucraina mai aproape de UE. Dar nu cred ca putem recomanda pasi prematuri", a adaugat comisarul UE pentru Relatii Externe. Benita Ferrero-Waldner a declarat ca autoritatile de la Kiev mai au multe de facut pana la aderare, iar Uniunea trebuie sa absoarba in aceasta etapa valul de extindere de la 1 mai 2004.

In schimb, oficialul european a aparat in fata eurodeputatilor posibilitatile oferite Ucrainei de politica de vecinatate a Uniunii Europene.

De remarcat ca declaratiile rezervate ale reprezentantului Comisiei Europene fata de Ucraina survin la numai o zi dupa ce noul presedinte al Ucrainei, pro-europeanul Viktor Iuscenko, a declarat la Moscova ca Rusia "va ramane partenerul strategic etern al Ucrainei". Viktor Iuscenko a reusit sa obtina victoria in alegerile prezidentiale din Ucraina dupa ce a promis ucrainenilor ca va indrepta aceasta tara catre Uniunea Europeana.

Putin isi bate joc de ucraineni

In intalnirea pe care a avut-o luni la Moscova cu noul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat: "Rusia nu actioneaza niciodata in culise in spatiul post-sovietic, inclusiv in ceea ce priveste opozitia, ea lucreaza numai cu puterea in exercitiu dintr-o tara sau alta. Acest lucru este valabil si pentru Ucraina. Am actionat asa cum ne-a rugat conducerea" Ucrainei. "Stiti acest lucru foarte bine, nu este nici un secret, speram numai sa avem cu dumneavoastra aceleasi relatii de incredere, i-a transmis Vladimir Putin lui Viktor Iuscenko. In timpul campaniei electorale din Ucraina, Viktor Iuscenko a acuzat de mai multe ori ca liderii Ucrainei ascultau neconditionat de ordinele venite den la Kremlin si a acuzat si interventiile ordonate de la Moscova impotriva Opozitiei democrate ucrainene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.